100 години от рождението на Борис Априлов

  • Сподели:
100 години от рождението на Борис Априлов

 

 

100 години от рождението на Борис Априлов

Познаваме ли днес един от най-интересните български писатели?

 

Борис Априлов (псевдоним на Атанас Василев Джавков) е писател, хуморист, фейлетонист, драматург и автор на творби за деца и юноши. Роден е на 21 март 1921 г. в град Малко Търново, завършва гимназия в Бургас (1935), а през 1947 година е поканен от Радой Ралин да работи във вестник „Стършел“ и семейството му се мести в София. В периода 1959 – 1963 е драматург в дирекцията на българските циркове, а между 1977 – 1980 е драматург в Драматичния театър на Сливен. През 1991 г. се изселва със съпругата си в Израел, където няколко години по-късно завършва и земния си път.

Читателите познават автора най-вече заради любимия и неподражаем Лиско. Но би било честно да кажем, че у нас хората се делят на такива, които обожават Лиско, и на други, които никога не са приключенствали с него, а дори и не са чували за подвизите му.

Ако се гмурнем още по-надълбоко, е редно да се запитаме и кой е плавал с мариниста Борис Априлов? Или с психолога, умеещ да пише с абстракции и тънка ирония?

По случай предстоящата 100-годишнина от рождението на писателя, ще се опитаме да отговорим, да разкажем, да припомним и да запазим надеждата, че Борис Априлов ще остане с нас.

***

 

Като автор, Борис Априлов е създавал текстовете си на физическата територия на България през 20. век, но е писал за читатели от целия свят, и то така, че да звучи напълно актуално и днес. Поредицата му за приключенията на Лиско без колебание може да се подреди до класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Неслучайно и поколения от деца и техните родители са израснали с историите за неуморното лисиче, което никога не губи кураж и винаги е готово да опознае новото и непознатото.

 

В края на 2018 г. в издателство „Ракета“ не без изненада разбрахме, че има читатели, които все още не са пътешествали с Лиско, не познават философията на неговия приятел, магарето Мокси, а дори не са и чували за жабока, който мечтае да скочи до Луната, за да може просто да извика „Квак-кваак“ по посока на Земята. Тогава и се роди един амбициозен и не по-малко изпълнен с любов издателски план, който прерасна в реален проект.

 

Обединихме се от една редакционна идея: Борис Априлов не само заслужава да бъде четен и днес, но и съвременните читатели заслужават не по-малко да се запознаят с автора и да сложат в библиотеките си нови и модерни издания с неговото име.

***

През есента на 2019 г. историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяха с твърди корици и цветни илюстрации от Мира Мирославова, а „Приключенията на Лиско в гората“ беше първата книга от поредицата. Последва я „Приключенията на Лиско по море“ (декември 2019 г.), а през пролетта на 2020 г. излезе и книгата „Лиско при квадратните същества“.

 

Заслужава си да отворим скобата, че третият роман с приключения на Лиско е бил издаден за първи път у нас през 1975 г. Когато издателство „Ракета“ го публикува през април 2020 г., той звучи не просто актуално, а сякаш описва съвремието ни с дословни картини и персонажи. Част от героите в „Лиско при квадратните същества“ носят маски на главите си, презапасяват се с тоалетна хартия и храна, пътуват в задръствания и дишат мръсен въздух. Техните антиподи пък се борят за театъра и поезията, откриват Сервантес и издигат паметник на Лиско.

 

В края на 2020 г. публикувахме три от така наречените „нови приключения на Лиско“. Историите в нея – „Не пипай куфара“, „Чими“ и „Часовникът“ са илюстрирани отново от млад и модерен художник – Петя Димитрова – Leupep.

 

В края на март 2021 г. излиза и най-новият приключенски том, включващ повестите „Червената шапчица“, „Дупката“ и „Питонът“, а Лиско отново ще покаже на всички важни уроци за страха, смелостта и истинското приятелство.

 

Изданията с приключенията на Лиско със сигурност са подходящи за всички ученици, които ги имат включени в летните си списъци за четене. Но поредицата е и класически образец за книги за деца и възрастни. Пълна е с поуки за малки и големи, с блестящ хумор и не на последно място: с важното напомняне да не забравяме никога за детето в себе си.

 

***

 

Борис Априлов е познат най-вече с произведенията си за деца, но да преиздадем част от тях, беше само едната страна на издателския ни план. Не по-малко впечатляваща е прозата за възрастни на писателя, а нашата мисия е да запознаем съвременните читателите и с нея. Отново през есента на 2019 г. издадохме романа „Великата суета“, който за първи път излиза като самостоятелно издание. Книгата е читателско гурме за любителите на драматургично овкусените текстове, а написаният преди 40 години психологически роман звучи актуално и днес с общочовешката си теза: когато си правим автопортрет, много по-малко приличаме на себе си, отколкото на образа, към който се стремим.

Второто заглавие от поредицата ни с проза за възрастни на Борис Априлов беше сборникът с подбрани от редакцията разкази и с тематичното заглавие „Сладка морска сол“. Освен всички друго, той разкрива Борис Априлов и като един от най-интересните маринисти на българската литература. Колекцията с провокативни заглавия днес намира своето интригуващо попълнение и с абстрактната повест „Маймунската кожа“.

 

 

 

***

Влюбени в Борис Априлов, таткото на Лиско, белетриста, хумориста, драматурга и не на последно място – романтичния маринист, ние, неговите издатели от „Ракета“, често се затрудняваме да го поберем в едно море от имена и определения. Може би не е нужно. Надяваме се с преиздаването на детските му книги и вдъхването на живот на прозата му за възрастни да дадем на читателите различни посоки.

Част от тях ще открият в автора прототипа на свободомислещото лисиче.

Други ще се върнат в сърцевината на спомените за детството си.

За сетивата на трети, Борис Априлов ще донесе взрив от въображение и първична, но шлифована в словесна подредба страст.

Ще има и такива, които ще се възползват от прочетеното, за да поемат на пътешествие с яхта до екзотичния остров на човешката душа.