13-тото издание на международният фестивал за видео арт Facade Video Festival

  • Сподели:
13-тото издание на международният фестивал за видео арт Facade Video Festival

На 23-ти септември 2022 започва 13-тото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео-арт Фасада Видео Фестивал, проект на Сдружение Изкуство Днес.

Мястото на прожекция по традиция ще е Лапидариума в Старият град. 
Тази година програмата включва 36 творби от 17 държави -  от Европа, Азия и Австралия, като Франция, Италия, Португалия, Испания, Великобритания, България, Тайланд, Казахстан, Русия, Украйна, Израел и други. Журито направи своя избор измежду 183 филма, които кандидатстваха по отворената покана за конкурса.

Победителят ще бъде обявен на 24-ти септември. 

В две поредни вечери: 23 - 24 септември от 20:00 часа, пловдивчани и гости на града ще имат възможността да се запознаят с различни погледи, теми и жанрове в областта на видео изкуството.

Всички филми, спрямо регламента на конкурса са с времетраене до 10 мин. 
Фасада Видео Фестивал се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте-институт в София и Национален фонд „Култура“.

Lily, Helena, Sisi and Mathilda, 00:04:16, 2022, Daniela Zahlner- Австрия 

"Седмица на съвременното изкуство" е първият ежегоден международен проект за съвременно изкуство в България, чието начало е през 1995 г. Организатор е сдружение "Изкуство днес",  базирано в Пловдив, което е една от водещите организации за съвременно изкуство в страната.

Сдружение "Изкуство днес" е създадено през 1997 г. и има за цел да представя алтернативни и експериментални форми на съвременното изкуство; да работи за тяхното изучаване и документиране; да изгражда информационна база данни, представяща съвременните автори.

Най-значимият проект на Сдружение "Изкуство днес" е "Седмица на съвременното изкуство", която след 28 години продължава да бъде устойчива и атрактивна инициатива, както за публиката, така и за художествената сцена.