17-годишна цигуларка е носител на Наградата „Стоян Камбарев” 2021

  • Сподели:
17-годишна цигуларка е носител на Наградата „Стоян Камбарев” 2021

Изумителната 17-годишна цигуларка Лора Маркова е големият победител от 12-тата Официална Церемония по връчването на култовите вече награди на Фондация „Стоян Камбарев“. Най-младият концерт майстор в България спечели Наградата за Полет в Изкуството, като прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и паричен приз от 3000 лв. й бяха връчени от семейството, което свърза съдбите си благодарение на Фондацията - Почетния й член Президента Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга му Деси Банова.

 

Това е абсолютно нереално“, сподели развълнуваната до сълзи Лора.                  Маестро Йордан Камджалов я покани за пореден съвместен проект и откровено сподели: „Това, което прави Лора е феноменално и богатство. Другите трябва да гледат и да се учат на изумителната й техника, постоянство, широкоскроеност. Тя тепърва ще разнася славата на България“. От Лондон долетя и нова изненада за Лора като носителят на Наградата „Стоян Камбарев“ 2018 – пианистът Светослав Тодоров обяви, че чрез STAR Platform й подарява курс със световно известни цигулари за кандидатстването й в най-елитните музикални консерватории в САЩ и Англия. Виртуозната цигуларка също така получи покана от проф. Пламен Джуров за съвместен концерт с елитния камерен оркестър Софийски Солисти. Лора става и годишен стипендиант на Фондация „Стоян Камбарев“ до завършване на висшето си образование, както получава покана да свири и на следващия Благотворителен бал в Лондон под патронажа на НВ Княз Кирил, съчетана с творческо посещение в Кралската Музикална Академия.

 

Младият кинорежисьор Виктор Иванов стана категоричният избор на публиката и третият носител на другия голям приз на Фондацията - Наградата за Кино 355. Неговата 5 минутна черна комедия  „Да умреш 10 пъти“ му донесе красива статуетка и 10 000 лв. за следващата му лента, след като спечели вота на публиката с 125 гласа. Гостите на церемонията гласуваха след като изгледаха премиерно филмите на тримата финалисти, а членът на Фондацията и международното жури, операторът и продуцент Иван Тонев заедно с Деси Тенекеджиева обявиха резултата и му дадоха така мечтаната награда.

 

Филмите на другите двама финалиста в кино конкурса също спечелиха верни фенове като „Как да изгубиш 10 кг. за един ден“ на Елена Чергиланова и филмът на Росица Траянова „10 яйца” получиха по малко над 50 гласа. Талантът и различната гледна точка на Виктор Иванов обаче впечатлиха хитовия режисьор на UNIVERSAL и член на международното жури Дон Майкъл Пол, който с видео от Холивуд го изненада със специална награда, а именно да стане негов стажант по време на следващия му холивудски филм, който ще снима в България. И тримата финалисти бяха поканени от известния режисьор за онлайн срещи и консултации относно бъдещите им филмови проекти. „Благодаря за шанса да бъда част от цялото това изживяване Награда за Кино 355“, каза Вълко и покани на сцената своя екип, както и двамата актьори от „Да умреш 10 пъти“.

 

Продуцентът на Церемонията и вдъхновител на Фондация „Стоян Камбарев“ Деси Тенекеджиева и нейният екип, създадоха фантастичен и емоционален спектакъл, в който всеки един от младите творци излезе победител, защото спечели много специални награди под формата на бъдещи арт проекти - филми, спектакли, изложби, концерти. Това е и най-важната мисия на Фондацията, която не раздава само статуетки и чекове, а продуцира конкретни творчески проекти на всяко едно от откритията си и по този начин дава мощен тласък на професионалната им кариера. Ето и наградите за останалите номинирани артисти:

 

Многоликият актьор Александър Тонев впечатли един от най-известните кастинг директори в Англия Марк Самърс, който се включи от Лондон, за да го покани да участва в поредица от кастинги, които прави за големи международни продукции. „Благодаря на Фондация „Стоян Камбарев“ за грижата младите да се развиват и покажат пред света“, сподели актьорът. Александър бе изненадан и с примамливото предложението да изиграе главните роли в цели 3 филма и един спектакъл! Звездната кино двойка Яна Титова и Алекс Алексиев му връчиха  плакета с пожелание за смелост и полет като разкриха, че Деси Тенекеджиева с компанията си NOVA Film става копродуцент на новия филм „13 август“ и ще покрие сериозен хонорар на даровития млад актьор, който ще участва в него с водеща роля. Другите два филма, в които Сашо ще снима са на младите кинорежисьори Стефани Райчева (мениджър проекти на Фондацията) и Йордан Михайловски - носител на първата Награда за Кино 355. Актрисата и лично откритие на Стоян Камбарев Тони Петрова пък му отправи покана за роля в специален театрален проект с участието на актьори, студенти от НБУ и бежанци.

 

Съвременният хореограф и танцьор Яница Атанасова се просълзи след като бе засипана с признание на работата си. Плакетът си тя получи от  програмния директор на БНТ Ивайло Огнянов, а зам.кметът на Столична Община доц. д-р Тодор Чобанов я награди с възможността за реализация на танцов арт-проект, който Общината ще финансира изцяло. Обичаните Катя и Здравко от Дует Ритон я изненадаха и поканиха с онлайн включване за съвместна работа по техен видеоклип или концерт. „Яница, вие сте оригинална, чувствителна и смела, имате креативен талант и за нас ще бъде удоволствие на работим заедно, ще бъде интересна колаборация“, каза Катя. След това пък самата Яница благодари на всички, които я подкрепят и сподели „Не мога да спра да се усмихвам откакто разбрах, че съм номинирана за Наградата за  Полет в Изкуството“. След това направи и своя подарък за публиката- авторска танцова миниатюра „Полет“ със свои студенти от НБУ.

 

Десетки звезди уважиха 12-тата Официална церемония на Фондация „Стоян Камбарев“. Съобразявайки се с наредбите и ограниченията бяха поканени ограничен брой гости, въпреки че капацитетът на прекрасната зала на Joy Station позволява 1500 присъстващи, като бяха спазвани и противоепидемичните мерки.

Официалното откриване бе от Почетния Председател на Фондацията Петър Стоянов - Президент на Република България (1997-2002) придружен от съпругата си Антонина Стоянова.

Часове преди рождения си ден магнетичният Орлин Павлов се качи на сцената заедно с китариста Мирослав Иванов за акустично изпълнение на хита „Секунда“.

Прекрасната Дивна бе неотразима и изпълни най-емоционалната песен, която някога е писала – „Напред“, с която обявява и своята фондация „Пътят е само напред” занимаваща се с информирането на младите и подрастващите за психичното здраве и неговата значимост в живота ни.

Самата Лора Маркова предизвика много емоции у гостите със своето виртуозно музициране на сцената на „Унгарски Танц №5“ в акомпанимент на рояла от още един млад талант – София Чернишкова.

А 12-годишното варненско очарование София Иванова, която бе финалист в „Гласът на България“ не само изуми с гласа си, но бе и ко-водещ на Ники Кънчев, като се справи наистина блестящо и много допринесе за усмивките на лицата на публиката.

12 години отлетяха като миг. И да, те са прашинка на фона на вечността, но за нас са много, още повече ако правиш нещо и за другите… Ако не живееш само и единствено за себе си. Млади приятели, ценете времето, използвайте всяка секунда и я превръщайте в изкуство. Ние живеем за абсолютната извънредност. За този миг. За него си струва. Само тогава има смисъл“, сподели на финала актрисата, продуцент и председател на УС на Фондация „Стоян Камбарев“ Деси Тенекеджиева.

 

 

17-годишна цигуларка е носител на Наградата „Стоян Камбарев” 2021

Финалът на церемонията.