243 години Teatro alla Scala

  • Сподели:
243 години Teatro alla Scala

La Scala, изцяло Teatro alla Scala (на италиански: „Театър на стълбището") е театър в Милано, един от главните оперни театри в света и водещата италианска къща.
Построен през 1776–78 г. от императрица Мария Тереза Австрийска (чиято държава тогава управляваше Милано), той замени по-ранен театър, който беше изгорял. През 1872 г. става собственост на град Милано. Къщата е затворена по време на Първата световна война. През 1920 г. диригентът Артуро Тосканини ръководи съвет, който събира пари, за да го отвори отново, организирайки го като автономна корпорация. Бомбардиран по време на Втората световна война, театърът се отваря отново през 1946 г., отчасти чрез средства, събрани от благотворителни концерти, дадени от Тосканини. В края на 2001 г. Ла Скала беше затворена за мащабен ремонт. Марио Бота послужи като архитект на проекта, който се оценява на около 67 милиона долара, а театърът отново отвори врати през декември 2004 г. с представлението на Europa riconosciuta на Антонио Салиери, което беше изпълнено при откриването на Ла Скала на 3 август 1778 г.
Репертоарът на Ла Скала е по-разнообразен от този на останалите четири или пет водещи оперни театри. Той има тенденция да включва голям брой непознати произведения, балансирани от ограничен брой популярни любими. На диригентите се дава контрол на кастинга и репетициите. Композиторът Джузепе Верди е тясно свързан с къщата през 19 век. Мандатът на Тосканини като художествен ръководител бележи един от най-хубавите периоди в съществуването на театъра.

С театъра са свързани балетна трупа, балетна школа и школа по пеене. Разходите на Ла Скала се покриват от комбинация от продажба на билети, общински данък и италианска държавна субсидия.

Ла Скала е проектирана от архитект Джузепе Пиермарини, неокласически художник от Централна Италия. Той е роден във Фолиньо, тогава част от Папската държава, който ще бъде запомнен специално с този проект (до степен, че „Пиермарини" понякога се използва като синоним на Скала в Милано).
Пиермарини, като неокласически архитект, предпочита трезвостта пред изкуствата на барока. Въпреки това Ла Скала е претърпяла няколко реконструкции и ремонти през вековете, така че днес само общата структура и фасадата на театъра отразяват първоначалната визия на Пиермарини.

Характеристиките на Ла Скала предизвикаха незабавна сензация: нейната акустика била превъзходна и очевидно, че благородниците на Милано ще използват операта като място за социални срещи. През онези времена всъщност театрите са били използвани не само за изкуство, но и като места за събиране и дори за хазарт, който е бил разрешен само в театрите по време на представления.
 
За да подобри акустиката на театъра, Пиермарини използва две оригинални устройства: колоните, които разделят кутиите, са по-малки от обикновените, а дървен свод създава почти перфектна чуваемост от всеки ъгъл на театъра. 
В началото Ла Скала можела да побере до 3000 души. Изградени са шест нива на кутии. Кутиите били украсени според собствениците им и финансиращите театрите предпочитания. Отгоре на кутиите има две галерии - лоджията. Лоджията е този, който решава успеха или провала на една опера, тъй като е домът на най-страстните театрали.

Днес, след ремонта от бомбардировките през Втората световна война и ремонта през 2002–2004 г. от архитект Марио Бота (наложен от новите разпоредби за сигурност), операта може да приеме 2030 зрители - една трета в партера, малко по-малко от една трета в двете галерии, а останалата част в кутиите.Културно значение на Ла Скала

Още преди представянето на гениалния композитор Джузепе Верди, Ла Скала стана свидетел на прекрасни премиери на произведения, поръчани на Джоакино Росини, Гаетано Доницети и Винченцо Белини. През тези времена изборът на оперите е силно повлиян от Рикорди, официалното издателство на произведенията, представени в Ла Скала.
 
Премиерата на La Gazza Ladra на Росини, известна с невероятната си увертюра, е през 1817 г. Доницети се представя в Ла Скала през 1822 г. с Киара и Серафина; Лукреция Борджия, Джема ди Верги и други следват през 1830-те години. Работата на Белини се появява през 1827 г. с Il Pirata, последвана от La Straniera и Norma.
 
Първото сътрудничество на Джузепе Верди с Ла Скала е през 1839 г. с добрия успех на неговата опера Оберто, Конте ди Сан Бонифачио. След това идва Un Giorno di Regno, което се оказа провал. Очевидно Верди е бил неспособен да пише добра комична музика, защото е скърбял за загубата на първата си жена и децата им, поразени от болест. Съдбата на Верди се обръща на 9 март 1842 г. по повод премиерата на Набуко. Тази опера, алегория на пленението на италианската нация под австрийското управление, била изключително успешна и се излъчвала 64 пъти през първата си година. Въпреки успеха на Набуко и на двете следващи произведения (I Lombardi alla Prima Crociata и Джована г'Arco ), Верди е оставен в продължение на 20 години на театъра, който го е направил известен, защото е бил упрекван за създаването на опери, които са били твърде скъпи и не се вземат предвид бюджетните ограничения на театъра. 

Оперите на Верди се завръщат в Милано само десетилетия по-късно. Премиерите на Отело през 1887 г. и Фалстаф през 1893 г. възстановяват невероятно плодотворното сътрудничество между автора и миланския театър.
Ла Скала е свидетел и на премиерите на световноизвестни опери през 20-ти век (Мадам Бътерфлай на Джакомо Пучини през 1904 г. и Турандот през 1926 г.). Премиерата на авангардна, електронна и конкретна музика беше и в Милано. 
Две десетилетия по-късно има премиери на произведения на немския композитор Карлхайнц Штокхаузен, който единодушно се смята за един от най-влиятелните композитори на 20-ти и 21-ви век.

Сезоните на театъра

Първоначално годишните дейности на театъра били разделени на няколко сезона: Stagione di Carnevale (Карнавален сезон), започващ на 26 декември и завършващ в седмицата преди карнавала; пролетния сезон; летния сезон; и есенния сезон. Stagione di Quaresima (Сезонът на постите) е въведен през 1788 г., за да позволи представяне дори през периода от карнавала до Великден.
 
Едва през 1920 г. е премахнато разделянето на дейността на миланския театър на сезони. Представленията се провеждали от ноември до юни с малко прекъсване. Новата дата на встъпването в длъжност 7 декември (денят на покровителя на Милано, Сант'Амброджо) е експериментирана през 1940 г. и официална през 1951 г. Въпреки това, през 21-ви век е имало няколко седмици, през които Ла Скала не е била активна. Броят на годишните представления в театъра вече достига средно 280.