30 години "Първичен инстинкт" и няколко вълнуващи факти за трилъра

  • Сподели:
30 години "Първичен инстинкт" и няколко вълнуващи факти за трилъра

Докато гледаме назад, спомняйки си вълнуващи моменти от безспорно един от най-интригуващите криминални трилъри на всички времена "Basic Instinct", нека да разгледаме някои малко известни факти.

Преди цели 30 години кино индустрията ни предложи един много интересен и провокативен тогава за времето си плакат. Шарън Стоун и нейните разголени рамене, в компанията на Майкъл Дъглас, един от водещите мъже в Холивуд, загадъчни от афишите на "Пърчивен инстинкт", режисиран от Пол Верховен. Филмът проследява полицейския детектив от Сан Франциско Ник Къран (Майкъл Дъглас), който разследва бруталното убийство на богата рок звезда. По време на разследването Къран се замесва в бурни и интензивни отношения с главния заподозрян, писателката Катрин Трамел (Шарън Стоун).

Сценарият на "Basic Instinct" беше продаден за огромна сума.

Джо Естерхас – създателят на филма – продаде сценария си на изпълнителния продуцент Марио Касар, за три милиона долара през 1992 г. Интересното е, че времето, което отнело на Естерхас да напише сценария, са само 13 дни.

Заснемането на първата секс сцена между Дъглас и Стоун отнема пет дни.

Основната секс сцена между двамата актьори отнема на екипа цели пет дни, за да се заснеме от начало до края. Дъглас описва изживяването като подобно на заснемане на бойна каскада, поради това колко силно хореографирано е било. Спомняйки си работния процес, актьорът описва сцените като "изтощителен работен ден".

Известната сцена с кръстосване на краката на Стоун не била част от сценария.

Сцената на разпита на облечената в невинно бяло Катрин Трамел, където тя кръстосва краката си, се превърна в емблематична във филмовата история по очевидни причини. Това, което е интересно да се отбележи, е фактът, че въпросната сцена не е била част от сценария, предвиден от Естерхас.

Филмът носи на Шарън Стоун номинация за Златен глобус.

Въпреки че рецензиите за "Basic Instinct" били смесени, общото мнение за нейното изпълнение, е, че тя твърдо се утвърдила като главна филмова звезда. Като се има предвид възмущението, което филмът е предизвикал, друг интересен факт е, че трилърът е похвален от редица известни феминистки критици. Камил Палия казва, че Шарън Стоун прави "едно от най-страхотните изпълнения на жена в историята на екрана".

Странно или не Шарън Стоун не е била първият избор за героинята на Трамел.

Преди Шарън Стоун 13 актриси били обмислени за ролята на Катрин, защото главният актьор Майкъл Дъглас изявил желание до него да стои голямо име на известна холивудска звезда. Първоначално Дъглас искал в образа да се превъплъти Джулия Робъртс, но заедно с нея: Мег Райън, Мишел Пфайфър, Ким Бейсинджър, Джина Дейвис, Елън Бъркин и Деми Мур (която по-късно си партнира с Дъглас в "Disclosure") всички до една отказали ролята. Накрая Верховен дал шанс на сравнително неизвестната Стоун да пресъздаде героинята.

Майкъл Дъглас отрича неговата противоречива сцена с Джийн Трипълхорн да е представлява изнасилване.

Въпросът за изразеното съгласие в сексуалните отношения в реалността и на екран в наши дни се третира с много по-голямо значение, отколкото е било необходимо в миналото. В този дух "Първичен инстинкт" предизвикал редица въпроси, поради една особено противоречива сексуална сцена между Майкъл Дъглас и Джийн Трипълхорн, която мнозина обявили за изнасилване.

Дъглас обаче оспорил това твърдение, заявявайки, че "това не е било изнасилване, а агресивен секс между двама възрастни." Режисьорът Пол Верховен имал сходно виждане, въпреки че позицията му била уклончива и не категорична.