32 години без Серджо Леоне

  • Сподели:
32 години без Серджо Леоне

Името на Серджо Леоне завинаги ще остане в света на киното като режисьорът, създал най-добрите спагети-уестърн филми на всички времена като „Добрият, лошият и злият“, „За шепа долари“, „Имало едно време на запад“ и „Имало едно време в Америка“. Днес се навършват 32 години, откакто талантливият Леоне напусна този свят.

Серджо Леоне е роден в Рим. Става известен режисьор със своите „спагети-уестърн“ филми за Дивия Запад, заснети в Европа с американски актьори в главните роли и с епичната музика на майстор като Енио Мориконе. Леоне режисира самостоятелно едва 7 филма, но поне 5 от тях се радват на култова популярност по цял свят и до днес. Сред тях са знаменитата каубойска трилогия с Клинт Истууд в главната роля „За шепа долари“ – римейк на „Йоджимбо“ („Телохранител") на Акира Куросава) и „Имало едно време на Запад“ (по сценарий на Бернардо Бертолучи и Дарио Ардженто, с Хенри Фонда, Чарлз Бронсън и Клаудия Кардинале).

Най-мащабното му начинание е „Имало едно време в Америка“ за нюйоркските гангстери от 1920-те и 1930-те години (с Робърт де Ниро, Джеймс Уудс, Дженифър Конъли). П

Pоследният му проект е филм за блокадата на Ленинград, който обаче не се осъществява заради ненавременната му смърт, причинена от сърдечен удар.