38-oто издание на Празниците на изкуствата Аполония отбелязва 70-годишнината на Иво Папазов – Ибряма

  • Сподели:
38-oто издание на Празниците на изкуствата Аполония отбелязва 70-годишнината на Иво Папазов – Ибряма

Легендарният български музикант е носител на наградата World Music на BBC

Акцент във вдъхновяващата програма на Аполония 2022 ще е представянето на легендата на сватбарската музика – Иво Папазов – Ибряма. Той поставя началото на кларинетното свирене в сватбарската музика.

Свири по цял свят в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента. А виртуозността му превръща сватбарската музика в джаз-феномен и го прави международно известен.

Билетите за всички събития на Аполония 2022 могат да бъдат закупени от мрежата на Eventim, а пълната програма може да бъде открита на официалния сайт – https://apollonia.bg/

На музикалната сцена на Аполония меломаните ще могат да се насладят още на рокаджиите от АХАТ, които ще изпълнят сцената с енергията на златни рок хитове. ФОНДАЦИЯТА празнува Щурците на 55 и ще събере заедно всички членове на бандата на една сцена. Белослава ще отбележи 22 години на сцената с нови аранжименти на своите най-хитови парчета от последните ѝ 4 албума.

Празниците на изкуствата Аполония тази година ще съберат над 50 неповторими събития под небето на красивия Созопол, които ще се проведат между 28 август и 5 септември.

Програмата предлага богата палитра от културни събития – концерти, театрални постановки, изложби, литературни премиери, майсторски класове по режисура, актьорско майсторство и творческо писане, както и ежегодните срещи с български творци край морето в разговори на тема Цената на успеха. 

За ценителите на екранните изкуства са подбрани едни от най-успешните и популярни филми на съвременното българско кино, които ще разсмеят, разплачат и предизвикат публиката. Прожекциите ще се проведат под звездите в Лятното кино, Созопол. 

Майсторски клас по актьорско майсторство и режисура на известния български режисьор Галин Стоев ще се проведе от 30 август, а представянето на участниците ще бъде на 3 септември в двора на Художествената галерия.

Програмата на Празниците на изкуствата Аполония включва редица стойностни представления и изложби.

Михаил Билалов ще представи своя моноспектакъл „Бум-Бум“, който гарантирано ще развесели публиката със специалното участие на Ангел Заберски бенд. А Театър Българска армия ще представи легендарната си постановка „Секс, наркотици и рокендрол“.

Постановката е в своя 30-и сезон и е в същия актьорски състав, който не е променян от самата ѝ премиера. Изложбите, които ще видим тази година, са на Американската фондация за България, представяща колекция творби на световно известните Кристо и Жан Клод, „Слънчеви перспективи“ на Мартиан Табаков и Мартин Трифонов и Международното триенале на сценичния плакат – „ОБИЧАЙ ПЛАКАТА!“.

Те ще бъдат представени в Художествената галерия в Созопол.

Обичаната българска авторка Здравка Евтимова ще представи книгата си „Резерват за хора и вълци“. Тя ще е и ръководител на майсторския клас за творческо писане в рамките на Фестивала.

По време на литературните вечери на Празници на изкуствата Аполония ще бъдат представени  „Колко е лесно да бъдеш обичан“ – 25 истории от учениците на Стефан Данаилов, „Любовта за напреднали“ от Светлозар Желев, Монолози от Мария Касимова-Моасе, „Звезди под клепачите“ от Николай Терзийски, „Гризачи“ от Валери Йорданов и много други.

Специални вечери ще има и за отбелязването на 100-годишнината от рождението на Радой Ралин и 80-годишният юбилей на литературния историк Михаил Неделчев.

Празниците на изкуствата Аполония за 38-а поредна година даряват с вдъхновение всеки, докоснал се до таланта на най-любимите български творци. Обединявайки всички сфери на изкуството, Фестивалът обещава на своите посетители незабравимо преживяване. 

За Аполония:
Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България.

Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света.

Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.