"Афтършок" – брутално истински

  • Сподели:
"Афтършок" – брутално истински

Какво прави една млада компания, когато отиде на почивка в екзотична страна, страна в южното полукълбо, граничеща с два океана? Компанията решава да се забавлява, да посети интересни места, да танцува в нощни клубове – решава да си прекара максимално добре.

Сега, за да бъдем географски точни,  шестимата мъже и жени – Гринго, Пойо, Ариел, Моника, Кайли и Ирина са на почивка в Чили, по специално в един от най-забележителните градове на тази държава, разположен до океана и в същото време ограден от хълмове – Валпараисо. Нека да уточним и кога компанията е в града – на 27 март 2010. Защо такива уточнения и какво общо има този конкретен ден? Защото 27 март 2010 г. остава завинаги в съдбата и историята на шестимата.
    
В крайна сметка всичи тези уточнения са част от новия филм на чилийския режисьор – Николас Лопес – „Афтършок”. Продуцент и актьор в продукцията е познатият ни от хорър жанра „Хотел на ужасите” и от филма на Тарантино „Гадни копилета” – Илай Рот.
    
Всъщност тази феерична картина, която описах по-горе се превръща в истинки ужас. Ужас, който зрителят пред екраните изпитва заедно с героите. В 3 часа и 34 минути рано сутринта във Валпараисо е усетено шестото най-голямо земетресение в човешката история.
    
Но „Афтършок” не се оказва само филм за съдбата на хората след природно бедствие. Той е истински хорър – трилър, показващ на какво е способен човек, какви са неговите най-низки страсти.

По отнешение на ужаса продукцията сякаш е съчетание между „Невъзможното”  с Наоми Уотс за вълната цунами в Тайланд през 2004 г. на Хуан-Антонио Бейона и „Необратимо” на Гаспар Ное с Моника Белучи. Брутално истински, той не те оставя да отдъхнеш, защото всичко се случва за секунди. Филмът не е за всеки – изпълнен е с насилие, с природни бедствия – земетресения, цунами. Да, той е хорър, но не съвсем типичния от жанра. След последната сцена оставаш замислен и покъртен дали всичко това е възможно... и отговорът е... може би... „да”. Съдбата е жестока, така както и „Афтършок”. Филмът е с категория D.

По българските екрани е от 17 май. В главните роли са: Илай Рот („Гадни копилета”, „Пораня 3D”), Николас Мартинес, Ариел Леви, Андреа Осварт, Лоренца Исо, Наташа Яровенко. „Афтършок” е американско-чилийска продукция. Световната му премиера беше на 11 септември 2012 г. на Фестивала в Торонто.

"Афтършок" – брутално истински
"Афтършок" – брутално истински
"Афтършок" – брутално истински
"Афтършок" – брутално истински
"Афтършок" – брутално истински