Андрей Даниел – между две епохи

  • Сподели:
Андрей Даниел – между две епохи

Последната изложба на Андрей Даниел – „Между две епохи“, ще бъде открита на 13 април в „Софийска градска художествена галерия“, при спазване на всички противоепидемични мерки.

През 2019 г. Андрей Даниел бе поканен да подготви самостоятелна изложба заедно с екипа на галерия, съобщават от културния институт. В процеса на обмисляне какво и как да се подбере за предстоящата експозиция, художникът неочаквано ни напусна. Загубата на Андрей Даниел, на неговата богата мисъл и знания, на паметта му за преживяното, на възможността за личен избор и невъзможността за създаване на нови съпътстващи текстове наложиха преосмислянето на целия проект, на неговото разширяване и създаването на албум, с включена биография и каталожна част, представяща неговата живопис в хронологичен ред. „Запазихме избраното приживе от твореца заглавие – Между две епохи и произтичащата от него идея за развитие на изложбата. Между две епохи е творческото усещане за принадлежност преди и след, на граница, на кръстопът. Направил и правещ своя избор Андрей Даниел е невероятно последователен в своето изкуство и ще остане неделима част от нашето съвремие“, пишат от СГХГ.

Художник, общественик, колега, преподавател, той е една от водещите фигури в изкуството, тласкащи напред българската живопис от края на 20 и началото на 21 век. Настоящата изложба и придружаващият я албум са резултат от направеното проучване и събирателство на произведенията на художника, пръснати по държавните и частни колекции из цялата страна и в чужбина. Те станаха възможни благодарение на съдействието от страна на семейството на Андрей Даниел, Съюза на българските художници, Националната художествена академия, Националната галерия, държавните, общински и частни галерии в София и страната, неговите колегите – художници и изкуствоведи, и фотографи и частните колекционери.

От издирените и описани в изданието повече от 500 живописни творби посетителите ще могат да видят над 160 от тях разположени на двата етажа на галерията. Включени са някои от най-ранните му творчески прояви, творби от 80-те години, които са получавали различни награди и такива, които близо 30 години не са били показвани пред столичната публика, както и произведения от емблематични цикли и значими теми за цялостното творчество на Андрей Даниел, определящи мястото му сред най-изтъкнатите български художници от последните четири десетилетия.

Андрей Даниел – между две епохи
AD1
Андрей Даниел – между две епохи
AD8
Андрей Даниел – между две епохи
AD2
Андрей Даниел – между две епохи
AD10
Андрей Даниел – между две епохи
AD14
Андрей Даниел – между две епохи
AD7