''Антихрист. Глави VIII, X, XI" на режисьора Стилиян Петров с премиера на 1 и 2 ноември в Народния театър

  • Сподели:
''Антихрист. Глави VIII, X, XI" на режисьора Стилиян Петров с премиера на 1 и 2 ноември в Народния театър

Актьорите, през които трите глави от емблематичния роман на Емилиян Станев ще оживеят на сцената, са Владимир Карамазов, Надя Керанова и Александър Кънев. Версията на Стилиян Петров е съсредоточена върху въвеждането на класическата творба в новото столетие, чрез извеждането на окрупнени теми и мотиви.

Във фокуса на постановката е човекът – как се трансформира неговата природа и какво се разрушава в нея през житейските изпитания. Спектакълът търси отговор защо единственото разумно същество от Божиите творения трагично катастрофира. Какво води до раздвоение у човека и го лишава от любовта и милостта, дадени от Бога?

„Антихрист. Глави VIII, X, XI" не е теологично, а антропологично представление. Вярно на духа на романа то се изгражда върху драматургична система, заредена със силно вътрешно напрежение и конфликтност.

Драматург на спектакъла е Майя Праматарова, сценографията и костюмите са дело на Никола Тороманов, музиката е създадена от Милен Кукошаров, а видеографията – от Теодор Киряков.

Спектакълът „Антихрист. Глави VIII, X, XI" е второто премиерно заглавие, което Народният театър предлага на публиката този сезон. „Антихрист. Глави VIII, X, XI" е и четвъртият спектакъл – част от Програма „Театър+", платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа, за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър. В репертоара на театъра са и спектаклите „Частици жена" от Ката Вебер с режисьор Крис Шарков, „Хоро" по Антон Страшимиров на режисьора Василена Радева и „Разходка с Гогол" по текстове на Н. В. Гогол с режисьор Катя Петрова – всички те, създадени в рамките на проекта „Театър+" през миналия театрален сезон.

След двете премиерни дати спектакъла „Антихрист. Глави VIII, X, XI" можете да гледате на 10 и 24 ноември, както и на 3, 19 и 30 декември. Билети могат да бъдат закупени от касите на театъра или онлайн на следния линк: https://bit.ly/48E5yrs

 Плакат: Николай Димитров, NAD