Аполония 2023 среща публиката с уникални изложби на български фотографи и художници

  • Сподели:
Аполония 2023 среща публиката с уникални изложби на български фотографи и художници

Една от тях е „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“ на един от най-популярните български фотографи на 20-и век

За 39-и път Созопол ще се превърне в столица на изкуството в България. Тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония ще зарадва любителите на изкуството с вдъхновяващите изложби „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“ с изумителни фотографии, представяне на творби от дипломирани студенти на Националната художествена академия и изложението на селектирани плакати „Жените и международно триенале на сценичния плакат“.

Всяка една от тях може да бъде разгледана в Художествената галерия в Созопол през целия период на Аполония, а пълната програма с всички интересни събития на фестивала може да бъде разгледана на сайта – https://apollonia.bg/

На 28 август от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“. Почитателите на фотографията ще могат да разгледат снимките на Лоте Михайлова, които показват женската чувствителност и представят обикновеното по необикновен начин, до 5 септември.

Творчеството ѝ е отличено с 44 награди от национални и международни фотоизложби. На Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. тя получава Голямата награда за филмова фотография и Първа награда за филмова рекламна фотография. Билети за изложбата са достъпни в мрежата на Eventim.

Селектирана, специално за Аполония, изложбата „Жените и международно триенале на сценичния плакат“ ще отбележи постиженията на 22 съвременни български и световни творци на плакати от последните три десетилетия. Триеналето се е утвърдило като едно от най-успешните международни изложения в сферата на графичния дизайн  с фокус върху сценичния плакат. 

Изложба на дипломираните от Национална художествена академия ще даде изява на творбите на млади таланти също на 28 август от 18:00 часа. Вече 127 години НХА активно участва в развитието на българската художествена култура и образование, като нейният основен приоритет неизменно е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна и изкуствознанието. 

Аполония 2023 за поредна година ще събере на едно място изкуство, театър, музика и кино и ще превърне Созопол в културен център. Редица концерти, спектакли и други вълнуващи събития ще озарят морския град от 28 август до 5 септември. Цялата програма е налична в официалния сайт – https://apollonia.bg/, а билетите за събитията са достъпни в мрежата на Eventim.

Празници на изкуствата Аполония 2023 се провеждат с медийната подкрепа на БНТ, БНР, БТА, Дневник, Dir.bg, Impressio.bg, OFF News, БГ Радио, Mediapool, Elle.bg, Rozali.com, Novinite Group, High View Art, сп. Biograph, View Sofia, МИКА: Музика и лайфстайл, Информационна агенция „Фокус“, Burgas24, списание 8, Черноморски фар.