Арго – политически трилър за заложническата криза в Иран в края на 70-те

  • Сподели:
Арго – политически трилър за заложническата криза в Иран в края на 70-те

Преди малко повече от година медиите в България разтръбиха, че Бен Афлек е дошъл в страната, за да подготви снимките за най-новия си филм. За съжаление актьорът и режисьор Афлек избра друга държава за локация. Днес обаче вече може да видим първия трейлър към най-новата му продукция „Арго”.

В последните няколко години холивудската звезда доказа, че може да бъде не само много добър актьор, но и много добър режисьор. Филмите „Жертва на спасение” и „Градът” на носителя за Оскар за „Добрият Уил Хънтинг”, получиха одобрението на критиците.

Но за какво става въпрос в „Арго”? От трейлъра зрителят се пренася в края на 70те години на ХХ век в Иран по времето на кризата със заложниците и по-специално в живота на шестима американски дипломати. Те са успели да се измъкнат невредими от атаките на група ирански студенти, нападнали посолството на САЩ, но останали в капан.

Но защо филмът се казва именно „Арго” – има ли нещо общо с кораба, отвел Язон и аргонавтите до златното руно? Екип на ЦРУ, воден от агента Тони Мендес (Бен Афлек) е изпратен под прикритието на филмова продукция да спаси шестимата заложници, останали да се крият в посолството на Канада.

Групата се представя като канадски екип, дошъл да снима научно-фантастичния филм „Арго”. Филм,  чието действие се развива на екзотично място и имащ митологични елементи. Разполагайки само със 72 часа, те трябва да сменят самоличността на шестимата дипломати и да се върнат невредими.

Държащ зрителя в напрежение и в същото време изпълнен с надежда и доза хумор, филмът на Афлек изглежда, че ще внесе глътка свеж въздух в есенните премиери тази година.

Продуцент е Джордж Клуни, а в ролите ще видим: Бен Афлек (Тони Мендес), Браян Крейстън (Джак О’ Донъл), Алън Аркин (Лестър Сийгъл), Джон Гудман (Джон Чеймбърс) и др. 

Как този път Бен Афлек се е справил с режисурата и как е представена историята по реален случай, развила се в Техеран през 1979 г., ще разберем през октомври, когато „Арго” излиза по екраните.

Арго – политически трилър за заложническата криза в Иран в края на 70-те