Арт Галерия Ларго представя  „60х60 – Търсещият ум“ Международна сборна изложба- графика по проект на белгийската галерия “Epreuve d’artiste”

  • Сподели:
Арт Галерия Ларго представя  „60х60 – Търсещият ум“ Международна сборна изложба- графика по проект на белгийската галерия “Epreuve d’artiste”

От 08 юни 2022-ра г. Арт Галерия Ларго ще представи на варненската публика международната изложба-графика „60х60 – Търсещият ум“. Експозицията е проект на белгийската галерия за графика “Epreuve d’artiste”, който пътува по света от 2015-та година насам.

В изложбата ще бъдат представени 92 графики на 92 художници от 35 държави от цял свят. Всички творби са изпълнени в класическите графични техники на дълбокия печат, в кръгла форма с размер 12 сантиметра в диаметър.

Проектът е резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство на словашкия куратор Зора Петрашова и белгийския галерист и печатар Крис Верхейен. Повече от 20 години те работят заедно по различи проекти, свързани с графиката.

Идеята за настоящата изложба  възниква в навечерието на 60-тия рожден ден на двете дами. И двете са родено под знака на рибите в една и съща година и решават да отпразнуват по нетрадиционен начин предстоящия празник, като поканят шестдесет художници от повече от 20 страни да създадат по една творба на тема „Търсещият ум“ върху медна плоча с диаметър 12 см.

Изискването е графиките да са изпълнени в техниките на дълбокия печат. Тиражът на всяка графика е 60 екземпляра, а планът на амбициозните организатори е колекцията  да бъде показана на 60 места по целия свят.

Изложбата е открита на 6 март 2015-та година в галерия Epreuve d’Artiste в Антверпен. След това проектът отпътува за Словакия, където е показан през април 2015 г., преди да започне своята обиколка около земното кълбо.

От март 2015-та година до днес изложбата е показвана в повече от двадесет града в Белгия, Словакия, Китай, Япония, Румъния, Франция, България, Чешка Република, Норвегия, Нидерландия, Нова Зеландия, Канада, Унгария. 

През 2019-та година проектът получава ново развитие. Двете дами- куратори канят нови 30 художници да създадат своите графики в кръгъл формат, а проектът вече са казва „Още търсещи умове“.

Така в настоящата изложба в галерия Ларго могат да бъдат видяни 90 творби на художници от 35 държави, изпълнени в техниките офорт, акватинта, мецотинто, суха игла. Към тях с по една своя творба се присъединяват и инициаторите на проекта Крис Верхейен и Зора Петрашова. 

В експозицията са представени едни от най-значимите имена в областта на графиката и екслибриса, много от тях познати на българската публика от участието им в Международен Екслибрис Конкурс Варна.

Това са Клео Уилкинсън (Австралия), Димо Колибаров и Велико Маринчевски (България), Иржи Бразда (Чешка Република), Юрий Ноздрин и Олга Келейникова (Русия), Константин Калинович и Олег Денисенко (Украйна), Роман Сустов (Беларус), Силвана Мартиньони (Италия). Наред с тях ще видим и други значими имена от света на графиката като Йохан Кублик и Йозеф Вернер (Германия), Дебора Чапман (Аржентина), Роман Романишин (Украйна), Владимир Зуев (Русия), Микио Уатанабе (Япония) и много други.

В изложбата участват както артисти от традиционно силните и познати графични школи, така и от страни с по-малко познати в Европа артисти като Египет, Палестина, Нова Зеландия, Иран, Мароко, Непал и Южна Африка. 

Изложбата „60х60 – Търсещият ум“ се показва във Варна благодарение на споразумението за партньорство и културен обмен между белгийската галерия “Epreuve d’artiste” и българската галерия „Ларго“.

В продължение на партньорството през месец септември 2022-ра година в галерия “Epreuve d’artiste” в Антверпен ще бъдат показани две изложби графика – представителна експозиция „Най-доброто от Международен Екслибрис Конкурс Варна“ и сборна изложба-графика на български художници с куратори Крис Верхейен и Нели Вълчева.

Изложбата продължава до 21 юни 2022 в Арт Галерия Ларго на ул. Хан Крум № 8.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура".