Арт инсталация ''DoingIsEverything'' провокира общественото внимание към устойчивото развитие чрез колективни малки действия в ежедневието ни 

  • Сподели:
Арт инсталация ''DoingIsEverything'' провокира общественото внимание към устойчивото развитие чрез колективни малки действия в ежедневието ни 

Проектът по инициатива на Nespresso и изработка на Ателие Трион може да бъде видян на ключови локации в столицата

В понеделник бе открита арт инсталацията #DoingIsEverything, представляваща съвместна работа между Nespresso и Ателие Трион. За направата му творческият колектив е използвал над 2500 вече използвани кафе капсули на швейцарския кафе производител. Жителите и гостите на София могат да я посетят на ключови локации в града през месеците април и май. 

Проектът е част от дългосрочния ангажимент на Nespresso за устойчиво развитие. С него от бранда целят да насърчат потребителите да рециклират, въвличайки ги чрез ежедневни стъпки да водят устойчив начин на живот, като всеки може да доведе до позитивна промяна в света. “Зелена София“ – проект на Столична община е комуникационен партньор на артистичната инициатива.

Тяхната цел е да обединяват усилията на гражданите и администрацията за устойчиво развитие на София чрез реализацията на пилотни проекти, включително в сферата на управление на отпадъците. 

„Основното вярване на Nespresso e, че изработването на висококачествено кафе може да бъде едновременно изкуство и двигател на позитивна промяна – ако грижата е неизменна част във всеки детайл. Поканихме артистите от Ателие Трион да интерпретират темата #DoingIsEverything. За нас беше удоволствие да работим с творчески екип, който споделя страстта ни към устойчивост и грижата за околната среда. Арт инсталацията, която изградихме съвместно, е чудесен пример за това как можем да вдъхнем втори живот на вече използвани материали“, коментира Ванина Атанасова, бранд мениджър на Nespresso за България. 

Арт инсталацията #DoingIsEverything представлява двулицево пано с размери височина 200 см и широчина 150 см. Конструкцията е изградена от естествени материали и преизползвани кафе капсули Nespresso, които преплитат различни аспекти от ангажимента на бранда към устойчиво развитие. 
Едната страна на арт инсталацията демонстрира регенерирането на общностите, на които е поверено отговорното кафе производството, както и грижата за околната среда.

Акцент в нея са 600 броя магнитни капсули с живи растения, които публиката може да вземе със себе си и да “разсади” посланието на Nespresso за устойчиво развитие. Това малко действие представя значението на малките стъпки в ежедневието ни и въвлича всеки зрител да се превърне в двигател на позитивна промяна. 

Втората страна на паното е вдъхновена от жизнения цикъл на кафе капсулите Nespresso и програмата им за рециклиране, която им вдъхва „втори живот“. Това се случва на практика, тъй като бранда влага 80% рециклиран алуминий в производството си на нови капсули.

Отделно от това всички кафе капсули, предадени в бутиците на бранда в световен мащаб, се рециклират. Акцент тук са артистично формованите алуминиеви капсули, които напомнят за етапите на рециклиране и безкрайните възможности за преизползване на материала.

“Всяка една кауза започва като идея – това е нейният зародиш. Ако се грижим достатъчно добре за нея с малки стъпки и внимание, тя расте, развива се и води до ползотворно въздействие върху заобикалящата среда. Отпадъчните материали имат висока стойност и потенциал за втори живот. Ресурсите, с които сме свикнали да разполагаме в ежедневието си, на практика са ограничени. Тяхното преизползване и творческо трансформиране продължава цикъла на живот на материалите и им дава нов прочит. Арт инсталацията #DoingIsEverything приканва зрителите да се превърнат в участници и да действат.  Всеки може да отнесе със себе си един малък зародиш на посланието й, а след това да върне и алуминиевата капсулата за рециклиране обратно в бутик на бранда”, споделя Илияна Стоилова, продуктов дизайнер и съосновател на Ателие Трион. 

Арт инсталацията е достъпна за всички жители и гости на столицата и ще обиколи ключови локации в града. От 18-и април може да бъде посетена в Парадайс Център (ниво 0, до фонтана „Водна сцена“). 

Програмата за рециклиране на кафе капсули Nespresso 
Още през 2020 г. първите кафе капсули, направени от 80% рециклиран алуминий, се появиха на пазара като част от усилията на Nespresso да затвори цикъла на своето производство и да постигне кръгова икономика. До края на 2021 г. Nespresso постепенно успя да осигури рециклиран алуминий при производството на всички кафе капсули в продуктовата си линия. 

Признавайки огромните ползи за околната среда, които рециклирането на алуминий носи, Nespresso се ангажира да улесни възможно най-много потребителите си да връщат използваните капсули за рециклиране. Понастоящем марката има над 100 000 пункта за събиране на използваните капсули в световен мащаб.

От 2009 г. насам компанията утрои повече от три пъти световния си капацитет за рециклиране на използвани капсули, включително с разработването на индивидуални решения, където сътрудничеството с националните схеми за рециклиране на опаковки не е възможно. Българските потребители могат да предават използваните си Nespresso капсули в двата бутика в София, като компанията се ангажира да ги рециклира. Първата стъпка е отделянето на кафето от капсулата. Кафето се използва за компост, а капсулата бива рециклирана отделно. 

Повторното използване на утайката от кафе е богат източник на енергия и може да бъде преработена в богат на хранителни вещества тор или да се използва за създаване на чиста енергия под формата на биогаз.

Рециклирането на алуминий е начин той да се превърне в нови капсули или пък в други алуминиеви продукти. В този процес алуминиевите капсули се смачкват, претопяват и се използват повторно за направата на ежедневни предмети като химикалки, велосипедни рамки, компютри и много други.