Балет ''Арабеск'' открива своя сезон с финална вечер на XI конкурс за съвременна хореография

  • Сподели:
Балет ''Арабеск'' открива своя сезон с финална вечер на XI конкурс за съвременна хореография

Трето международно издание на 6 октомври 2023 г. от 19.00 ч. на сцената на Музикален театър.

Финалистите тази година са хореографите Рафаел Миро Холзер (Австрия), Микел Тоетруп (Дания), както и Стефани Ханджийска (България) и Елена Маринова(България). Спектаклите на младите хореографи ще бъдат защитени от великолепните танцьори на трупата на Балет „Арабеск”.
Хореографите избраха да работят върху творби на композитора Милен Апостолов.

Конкурсът присъжда две награди. Наградата “Маргарита Арнаудова” се определя от публиката чрез гласуване с билетите и се връчва от доц. Калина Богоева, учредител на наградата. Присъжда се и награда на международното жури, съставено от изтъкнати хореографи, композитори и критици. Наградените в конкурса спектакли ще влязат в репертоара на трупата на балет „Арабеск”.

Тази година международното жури е в състав Калина Богоева (почетен председател), Боряна Сечанова (председател), Идан Коен (Израел), Аршак Галумян (Германия), Георги Елкин (Швеция), Мила Искренова, Асен Наков, Юрий Дачев, Илия Граматиков, Мария Русанова ще избере победителя, а вотът на публиката ще определи носителя на специалната награда на името на Маргарита Арнаудова.

Конкурсът поощрява търсенето на оригинални идеи, изразени с автентичен, собствен, съвременен танцов език и стил.
Конкурсът “Маргарита Арнаудова” е учреден от доц. Калина Богоева през 1996 г. и се провежда на всеки три години. Той е израз на творческата потребност на балет “Арабеск” да търси взаимодействие между българските хореографи и композитори. Откривателството на нови идеи и форми в националното танцово изкуство е традицията на “Арабеск”, създадена от голямата българска хореографка и дългогодишен ръководител на трупата Маргарита Арнаудова.

Спецификата на този конкурс се определя от изключителното място и значение на съвременната българска музика в него. 
Маргарита Арнаудова (1941-1994), чието име носи конкурсът, е цяла епоха в съвременния танц в България и продължава осезаемо да присъства в пространството на българската култура като мост между най-доброто от миналото и утрешния ден.

От своето създаване   конкурсът “Маргарита Арнаудова” е утвърдил цяло поколение млади български хореографи, които днес са лицето на съвременната българска хореография – Боряна Сечанова, понастоящем артистичен директор на трупата, Мила Искренова, Антония Докева, Олеся Пантикина, Росен Михайлов, Галина Борисова, Петя Стойкова, Анна Донева, Живко Желязков, Иво Димчев, Кинестетик Проджект на Станислав Генадиев и Виолета Витанова, Асен Наков, и др. 

Идеята конкурсът “Маргарита Арнаудова” да прерасне в международен е породена от културния контекст, в който е поставена страната ни след приемането й в ЕС, както и от необходимостта да се продължи традицията на трупата да бъде участник и посредник в обмена на идеи между танцьори и хореографи от цял свят. Провеждането му популяризира съвременното българско танцово и музикално изкуство и провокира нови творчески процеси и контакти между композитори, хореографи и танцьори от България и света.

Първото международно издание се състоя през 2007 г. и беше едно от значимите събития в културния афиш на столицата
През 2023 г. ХІ-то  издание на конкурса отново има международен характер.Организира се от Балет „Арабеск” към Държавен музикален и балетен център-София.  Третото международно издание на конкурса се реализира с подкрепата на Министерство на културата. Съорганизатор - Фондация "Калина Богоева".

Медийни партньори на конкурса са БНР, БНТ и БТА.