Балет Арабеск представя „Ефектът Галатея“ 10 ноември, на сцената на Музикален театър

  • Сподели:
Балет Арабеск представя „Ефектът Галатея“ 10 ноември, на сцената на Музикален театър

Спектакълът „Ефектът Галатея“, който освен изящно създаден, поражда и много размисли, без да ни натрапва посланието си, Трябва само да се преживее. И за да е безусловно това живеене на зрителите хореографката Боряна Сечанова реши да обедини сценичното и зрителско пространство, което ще фокусира вниманието на публиката, ще я доближи физически и ще отвори сетивата й за случващото се в него. 

Ефектното решение ще даде възможност за среща на публиката с действието на самата сцена,  ще задоволи потребността на съвременните хора от близост, ще съкрати голямото пространство между чувствата и преживяванията на артистите и тези на зрителите, които ще могат да усетят с очите, сърцето и душата си директно енергията и внушенията на спектакъла и да се потопят в неговия мощен, въздействащ цялостен пространствен образ.

Така артисти и публика ще станат органично неделими, ще съпреживяват силните си емоции заедно.

В центъра на сцената върху въртящ се кръг, Скулпторът Пигмалион извайва Галатея и се влюбва в нея. Тя е нова реалност, сложна смесица между материалността на скулптурата и оптическата илюзия. 

В своя отзив за спектакъла  Майя Праматарова –драматург и режисьор  отбелязва , че музиката, която е специално създадена от Петър Дундаков, „развива заложените от хореографията теми за конфликта между човека и хуманоида.

Възникналото напрежение между тези два свята се разширява, като се смесва електронна музика с акустични инструменти. Създава се звукова среда, толкова плътна, колкото хореографската и визуалната. 

И тя допълва за създадената от Венелин Шурелов визуална среда:“ Венелин Шурелов работи с многофункционални панели, пред които е разположено кинетично устройство – едновременно постамент и машина на времето. Многофункционалните панели са силуети на град, паравани, фантазни пространства, като не е ясно дали са в космическия безкрай, или в микрокосмоса на човека.

Взаимодействието идва чрез наслагването на тази среда с нейните строги вертикали, с неспирно въртящия се в кръг постамент, върху който се изразяват Творец, Муза, Галатея – Стефан Вучов, Даниела Иванова, Виктория Петрова – едновременно реални и напомнящи биороботи.

Футуристичният ефект се засилва от създадените от Адрияна Найденова  костюми.

В сюрреално пространство се появяват същества в прозрачни рокли от пластмаса, които допълват роботизираната, накъсана хореография.

Артистите взаимодействат с визуалната среда и са част от дигиталната материя в непрестанен диалог на зримо и незримо.“
“Прекрасен спектакъл – въображение, мъдрост, професионализъм! - e оценката на „Bъпреки.com” - Спектакълът „Ефектът Галатея“ на балет „Арабеск“  с хореография на Боряна Сечанова е филигранен до всеки детайл, фин, изящен, дълбок.

Той е вдъхновен от пиеса на Ефемия Фард със същото заглавие и мелодрамата на Жак-Жан Русо „Пигмалион“ /1762/ с прекрасните танцьори на балет „Арабеск“, с великолепната музика на Петър Дундаков, със силната сценография на Венелин Шурелов, с костюмите на Адрияна Найденова”.

Спектакълът се реализира с подкрепата на UNION CLUB и Парижки бал.