Балет Арабеск представя нова, разширена редакция на спектакъла ''Тъй рече ''Заратустра''''

  • Сподели:
Балет Арабеск представя нова, разширена редакция на спектакъла ''Тъй рече ''Заратустра''''

Тъй рече „Заратустра”  
музика Рихард Щраус
по поемата на Фридрих Ницше „ Тъй рече Заратустра” и едноименната  музикална поема на Рихард Щраус
8.02.2024 г. на сцената на Музикален театър

Хореография – Мила Искренова
Сценография и костюми – Нина Пашова
Мултимедия – Никола Налбантов
Участват: Андрея Дякова, Бенедета Граси , Виктория Петрова, Даниела Иванова,   Елизабет Якимова,  Константина Ханджиева,  Таня Кацарова,  Теодора Друмева, Яна Николова,  Асен Наков, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Дженаро Дезидерио, Ервин Есен, Лоренцо Алба, Стефан Вучов, Светослав Серопян, Светлозар Тинев.

Балет Арабеск представя нова, разширена редакция на спектакъла „ТЪЙ РЕЧЕ ЗАРАТУСТРА“ ( премиера 2011), с встъпителна част, изградена изцяло върху текст на Ницше, даващ непреходен философски поглед към динамичната ни съвременност.

От всичко писано обичам само онова, което човек пише с кръвта си. Пиши с кръв: и ще познаеш, че кръвта е дух.”
“ Ако твърде дълго се взираш в бездната, бездната ще се взре в теб....“

„Красотата на свръхчовека ме навести като сянка. Ах, братя мои! Що ме е грижа вече за боговете...”

„Тъй рече Заратустра” би могло да бъде квалифицирано като представление, което през годините не избледнява, защото засяга вековечните човешки стремления, жажди и лутания. Хаосът и борбата за надмощие винаги ще бъдат неизменен спътник в живота на хората, а те винаги ще се опитват да ги преодолеят. Да преодолеят себе си, защото са останали сами. Без Бог.

Светът днес е свят на динамично противопоставящи се сили и полюсни състояния -изобилие и мизерия, свръхтехнологии и примитивизъм, войни и алтруизъм, висока и масова култура. Човекът стои изправен срещу собствения си избор в едно огромно поле, в което мерят сили миналото и бъдещето.
С тези въпроси Мила Искренова влиза в диалог с гениалното произведение на Фридрих Ницше – философът, без който не бихме могли да си представим развитието не само на изкуството, но и на цялостната философска мисъл през миналия век. 

Хореографията на Мила Искренова  е интуитивно и артистично отражение на най-известната философска поема на  немския философ, освободено от натрупаните във времето манипулативни и спекулативни тълкувания. Танцьорите  пътуват през осем последователни нива като едно колективно тяло, което преминава през различни състояния и образи, отразяващи по съвременен начин идеите на Заратустра.
Сценографското решение на Нина Пашова се определя от принципа на контраста между светлината и мрака. Сцените ще се разгръщат в дълбочина от аванс сцената към дъното като стъпала, през които преминава странстващият и търсещ човешки дух, който преодолява различни препятствия и предизвикателства, за да достигне и да се слее със светлината. 

''Човек е едно въже, вързано между животното и Свръхчовек – въже над бездна ....„ 
Гравитирайки около известната мисъл на Ницше, спектакълът „Тъй рече Заратустра”  се спира върху основните етапи, през които преминава развитието на търсещия дух на мъдреца Заратустра: търпението, борбата и невинността.
Езикът на Ницше, неведнъж  сравняван с музика, вдъхновява не по-малко гениални музиканти, един от които е Рихард Щраус, който избира осем от главите от философската поема на Ницше, като водещата линия е конфликтът между човека и неговите желания с Природата и нейната мълчалива сила. Епизодите са:
Изгрев, За бленуването по отвъдния свят, , За великия копнеж, ,За радостите и страстите, Погребална песен, За науката, за изцелението, Танцова песен и нощна песен, Песен на нощното търсене.

Билети на касата на Музикален театър и online https://epaygo.bg/3539920300