Балет Арабеск ще представи спектакъла ''Триптих'', който е удостоен с трите най-големи танцови награди за изминалия сезон

  • Сподели:
Балет Арабеск ще представи спектакъла ''Триптих'', който е удостоен с трите най-големи танцови награди за изминалия сезон

На 23 ноември Балет Арабеск ще представи спектакъла ''Триптих'', който е удостоен с трите най-големи танцови награди за изминалия сезон: Наградата на Столична община, Награда ИМПУЛС на танцовата гилдия и Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци и Кантус Фирмус за ярки постижения. Спектакълът обединява три самостоятелни авторски творби на хореографите Ангелина Гаврилова (INFINITY), Аршак Галумян (MARE CRISIUM) и Филип Миланов (PART OF).

Спектакълът включва три самостоятелни творби на трима млади хореографи, които устремно навлизат в полето на съвременния танц. Те са вече познати на българската публика със своите оригинални танцови произведения, които очертават нови тенденции чрез личните им творчески търсения.

В INFINITY, по музика на Philip Glass и Max Richter Ангелина Гаврилова провокира Марий Росен да формулира мотото на спектакъла: „Без покой покоя търси! Без край края намира!“. В своята творба Ангелина пресъздава усещането за безкрайния, неистов, самотен стремеж към покой. Тя поверява идеята си на 4-ма въздействащи танцьори мъже (Стефан Вучов, Васил Дипчиков, Светлозар Тинев, Лоренцо Алба), които с мъжката си енергия, с телата и душите си  въплъщават непостижимия порив към покой.

Експресивната и завладяваща танцова творба MARE CRISIUM  (Море на кризите) на Аршак Галумян по музика на  Karl Jenkins & Armand Amar е едно от лунните „морета“, които ние виждаме на повърхността на Луната като тъмни петна. MARE CRISIUM  е спектакъл за женската енергия и сила, които хореографът свързва с Луната, защото за него Луната има женска енергия. Аршак Галумян създава виртуозна хореография в изпълнение на женския състав на трупата (Даниела Иванова, Таня Кацарова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Андрея Дякова, Бенедета Граси, Яна Николова).

Идеята на Филип Миланов е заложена в самото заглавие PART OF... - част от света, част от деня, част от тях, част от вас, част от нас, част от теб, част от мен...“. Музиката е микс от парчета на   Taste like cake и Max Richter. Първоначално вдъхновението на Филип  се заражда покрай номадския начин на живот, който е еволюирал и в съвременността чрез процеса на глобализация и така нареченото „отпадане на границите“. В процеса на работа се опитваме да извлечем „есенцията“ от тази конкретна идея. Филип Миланов с „PART OF...” представя вътрешните колизии на съвременния човек през телата на 10 свръхизразителни танцьори и техните нюансирани движения (Виктория Петрова, Даниела Иванова, Таня Кацарова, Елизабет Якимова, Яна Николова, Бенедета Граси, Валери Миленков, Стефан Вучов, Ервин ЕсенЛоренцо Алба) .

Сценографията е на Адрияна Найденова – изключително креативен творец и автор на цялостната визия и костюми, която успя да събере три различни идеи на трима различни хореографа и да им придаде единен, но в същото време индивидуален облик.
Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц. 

В „ТРИПТИХ“, която ще представят тримата хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники така и на театрални методи. Спектаклите им вълнуват по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.

Билети на касата на Музикален театър (02 9431979) и в касите на EasyPay или online https://epaygo.bg/1007637364 .