Българи осъществяват неслучилата се среща между Винсент ван Гог и Рембранд в Амстердам

  • Сподели:
Българи осъществяват неслучилата се среща между  Винсент ван Гог и Рембранд в Амстердам

Единствената по рода си 3D мапинг проекция “Винсент среща Рембранд: Неразказаната история” беше открита в църквата Нордеркерк в Амстердам на 1 юли. За първи път в световната история, двамата най-велики нидерландски художници се “срещат” по време на зрелищното аудио-визуално шоу. Автор на проекцията е българското студио за 3D мапинг и визуални ефекти MP-STUDIO.

Произведението на изкуството е представено под формата на 3D мапинг проекция, която покрива цялата вътрешна площ на катедралата - всички стени, пода и тавана и по този начин, образува 360-градусово платно, на което е разказана историята на двама от най-великите художници в човешката история. “Срещата” между Ван Гог и Рембранд ще оживява в бароковия интериор на катедралата всеки ден през следващите пет години.

Произведението е изградено с помощта на оригиналните писма на Винсент ван Гог, изпращани до брат му Тео, в които той многократно споделя за вдъхновението, което му носят творбите на живелия два века и половина по-рано Рембранд. “Човек трябва да е умирал много пъти, за да рисува по този начин. С право наричат Рембранд магьосник,” споделя в едно от тях Ван Гог.

“Да създадем произведение, което е посветено на без съмнение, едни от най-важните творци в историята, беше огромно предизвикателство и отговорност за нас. Да вникнем в емоцията, която са предизвиквали творбите на Рембранд у Винсент ван Гог и да намерим правилните похвати, с които да я предадем обективно на публиката беше сред основните ни приоритети в създаването на творбата и сме горди, че успяхме да го постигнем,”сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO.

Изборът на построената през 1623 г. църква за “дом” на спектакъла не е случаен - именно това е сред местата, които Рембранд и Винсент ван Гог са посещавали, съответно през XVII и XIX век. Аудио-визуалното шоу е с продължителност 40 минути, в които зрителите имат възможност да се докоснат до двамата велики художници, творили през две различни епохи - барок и постимпресионизъм и оставили своята ярка следа в световната история на изкуството.