България - фолклор и магия

  • Сподели:
България - фолклор и магия

Проектът "България - фолклор и магия" улавя енергията, която българският фолклор пази сред красотата на Родопите. Снимките са дело на 29-годишния Ангел Петков, който ни разказва повече за проекта, който е сред любимите му.

Ангел Петков се занимава с фотография вече 10 години. Страстта му към нея се заражда покрай специалността "Графичен дизайн и фотография", която изучава в АМТИИ Пловдив.

"Привлечен от дизайна, нямаше как да не развия и уменията си по фотография, защото самата специалност го изискваше. С помощта на преподавателите там и усета ми за красивото, вече 10 години търся и запечатвам в снимки специални моменти", споделя Ангел.

Той има една самостоятелна изложба зад гърба си, а в момента организира втора, по повод творческия си юбилей. Нека видим какво разказа Ангел Петков за "България - фолклор и магия в интервюто си за HighViewArt.com:

Как се роди идеята за проекта "България - фолклор и магия"?

В интерес на истината не бе предварително планиран. През пролетта на 2017 г. бях поканен от моя приятел - популярния фолклорен изпълнител Здравко Мандаджиев - да бъда фотограф зад кадър на видео снимките по фолклорната му програма.

Продукцията беше сериозна, с много хора, които трябваше да участват в един от няколкото клипа, насрочени за заснемане в същия ден. Видеата бяха заснети от екип на телевизия за фолклор, зад която стои най-голямата музикална компания в страната. Моята нагласа бе изцяло за имиджови снимки на Здравко, до момента в който някои от хората, които участваха във видеото, ме помолиха за няколко снимки.

Къде направихте снимките?

Снимахме в едно красиво село в Южна България, между Девин и Смолян - Гела. Вероятно е познато на голяма част от аудиторията, тъй като всяко лято там се организира гайдарско надсвирване, което събира българи от цял свят.

Кое беше най-голямото предизвикателство по време на сесиите?

Най-голямото предизвикателство бе самото време. Когато си високо в планината, то се сменя изключително динамично - от слънчево до облачно, през няколко минути. Снимахме единствено на естествена дневна светлина и често се налагаше да изчакваме силното слънце да се скрие зад облаците - тогава е най-подходящо за снимки.

Има един кадър, в който слънцето сякаш леко "прорязва" облаците на заден план. Именно това е и любимият ми кадър от проекта.

Кое беше най-удовлетворяващо по време на сесиите?

Самите хора с техните автентични носии в комбинация с магията на природата. Непринуденото поведение на моделите - и на по-възрастните, и на децата. Това са хора, които са свързани с това място, носят българското в себе си и затова стоят толкова естествено на снимките.

Вашият поздрав към аудиторията ни по случай празника?

Бъдете здрави и благодарни за свободата, която имаме. Нека я използваме по най-добрия начин и да я насочим към нещо добро.

Снимки: Ангел Петков

България - фолклор и магия
България - фолклор и магия
България - фолклор и магия
България - фолклор и магия
България - фолклор и магия
България - фолклор и магия
България - фолклор и магия
България - фолклор и магия
България - фолклор и магия
България - фолклор и магия