Българка с награда за сериал в Европа

  • Сподели:
Българка с награда за сериал в Европа

Сериалът "Съветски дънки", чийто създател и съ-сценарист е българката Теодора Маркова, получи Наградата на публиката на Series Mania 2024, както и наградата за най-добър актьор за изпълнението на Карлис Арнолдс Авотс в Международната състезателна програма Панорама.

Комедийната драма в 8 епизода се развива в края на 70-те години по време на най-свирепата пропаганда в СССР срещу западната култура. Героят на Авотс – младият Ренарс, е рок-енд-рол фен и престъпник на дребно, който е вкаран в психиатрична клиника. В битка за своето оцеляване той започва нелегално производство на дънки с помощта на други пациенти и с покровителството на директора на болницата, който получава голяма част от печалбата. Дънките стават култ в Рига и Ренарс се превръща в анонимна легенда. КГБ се опитва да разбие мрежата и да открие шивашкия цех в цялата страна. Конфликтът между Ренарс и агентът Марис ескалира извън нелегалния бизнес с дънките и става сблъсък на идеологии, а самите дънки се превръщат във форма на протест.

Създатели на продукцията са Станиславс Токаловс, Теодора Маркова и Валдемар Калиновски. Епизодите са режисирани от Станиславс Токаловс и Юрис Курсиетис, продуцент е Ая Берзиня (Тасе филм).

"Съветски дънки" бе селектиран от над 300 сериала от целия свят и направи международната си премиера на 20 март в Лил. По-рано тази година, той бе част от Berlinale Series Selects и също така получи отличията за Най-добър сериал, Най-добър сценарий и Най-добър актьор на латвийските национални филмови награди. Световен разпространител е Бета Филм.

Теодора Маркова беше избрана и в още една програма на престижния фестивал във Франция. Мистерията в 6 епизода Соломоново решение е първият български проект, който участва в Series Mania в рамките на Co-pro Pitching Sessions. Създатели и сценаристи са Теодора Маркова и Невена Кертова (Под прикритие, Революция Z, Денят на бащата и др.), а продуцент е Катя Тричкова (Уроците на Блага, Посоки).

Фестивалът Series Mania e най-голямото събитие за сериали в Европа и събира над 85 000 зрители и около 4 000 професионалисти от световната индустрия.