Българска пиеса се бори за награда в Полша

  • Сподели:
Българска пиеса се бори за награда в Полша

Българската пиеса “Виктория” на драматурга и режисьор Йордан Славейков ще се състезава с още 30 проекта на фестивала „Предпремиери“ в Полша. Фестивалът се провежда повече от 20 години в театър "Йероним Конецки" в полския град Бигдошч.

Тази година журито обособи Международната драматургична награда  "Аврора“  за изключителен съвременен драматургичен текст. Автори от 30 държави в Европа и Азия ще вземат участие в конкурса, а текстовете ще се разглеждат на полски, руски или английски език.

„Виктория” е един от артистичните проекти, получили финансиране по време на пандемията от Национален фонд “Култура” и извънредната сесия на програмата му "Творчески инициативи". Пиесата разглежда конфликтът майка-дъщеря и първо беше реализирана в дигитална среда с 8 професионални актриси от 8 различни държави, които заснеха с видеокамери различни монолози. В хронологична последователност видеата бяха монтирани и публикувани за свободно гледане в Youtube.

Организаторите на фестивала в Полша решават да дадат сцена на нови драматургични текстове, тъй като според тях именно те определят векторите в развитието на съвременния театър. Идеята на международния фестивал е да търси нов език и нови форми на театър, вярвайки че Полша може да се превърне в своеобразен център за съвременна драма и театър. Името на наградата „Аврора“ не е избрано случайно. От една страна, означава сияние, зора и обновление, от друга, символизира революцията.

В първия кръг на конкурса „Аврора“ журито ще излъчи 5 изключителни драматургични текста, които ще бъдат показани под формата на сценични етюди  по време на фестивала "Предпремиери". Втората селекция ще бъде направена от Състезателен международен комитет, начело с беларуската писателка  Светлана Алексиевич, която е и  лауреат на Нобелова награда. А големият победител на „Аврора“ ще получи 50 000 полски злоти, което се равнява на 22 000 български лева.

Монодрамата на Йордан Славейков "Виктория" е сред финалистите  в Националния конкурс за нова българска драматургия "Иван Радоев" гр. Плевен.