Балканджи: Готвим концерт с нова музика и много изненади

  • Сподели:
Балканджи: Готвим концерт с нова музика и много изненади

Група „Балканджи“ е основана през есента на 1999 г. от Николай Баровски (клавир) и Кирил Янев (китари). Идеята за стиловата насоченост и основаването на групата се ражда след дълги експерименти и съвместна работа между двамата в областта на музикален синтез между традиционната рок-музика и елементи на българския фолклор, както и други стилови преливания. Ориентацията е към композиране на авторска музика, която да синтезира тези елементи.

Бандата даде специално интервю за читателите на High View Art и разкри подробности около предстоящия си концерт на 22 май на най-новата сцена в София – „Арена София“ в Борисовата градина.

 

-На 22 май „Балканджи“ ще се изяви на най-новата сцена в София – „Арена София“ в Борисовата градина. Какво готвите за почитателите?

Явор: Готвим един страхотен концерт, изпълнен с изненади, нова музика, както и любими парчета от познатите досега. Мястото и сцената на „Арена София“ са великолепни и предразполагат за едно наистина страхотно преживяване. 

-Има ли вълнение у вас? Откога не сте излизали на сцена?

Спас: Вълнуваме се много. Минаха почти 2 години от последния ни концерт, вече нямаме търпение отново да можем да се срещнем с феновете и да посвирим пред тях.

-Има ли нужда София от такава сцена на открито?

Явор: Нуждата от такава сцена се усеща силно през последните години. Практически няма място на открито, обособено специално за концерти – както на запад е фактическа стандарт. Много се радваме, че сме едни от първите гости на сцената Арена София.

-Какво се промени след идването на коронавируса у вас като личности и у музиката на „Балканджи“?

Спас: Разбира се, в психологически план, това се оказа доста натоварващо. Но Балканджи се оказа и нашето спасение – използвахме времето за творчество и работихме по нова музика. В личностен план мисля, че всеки от групата осъзна колко важен елемент от нашия живот е музиката, която създаваме и свирим.

-Ще можем ли да се върнем към старото нормално или страхът у хората ще продължава да ги завладява?

Явор: Надяваме се, не само че ще се върнем към нормалността, но и дори след подобно изпитание културната сцена в България ще бъде поставена на едно ново ниво. Хората все още се боят да посещават концерти, но сме сигурни, че усещат липсата им вече доста силно!

-Какво бихте казали на хората, които все още се страхуват да излизат и да ходят по концерти?

Спас: Задължително запазването на личното здраве и здравето на околните трябва да бъде основен приоритет за всеки, но според нас при спазване на предписаните мерки концертите на открито всъщност не носят риск нито за артистите, нито за публиката.

-Откъде идва името на групата и кои са двигателите в бандата?

Явор: Името на бандата е базирано на фолклора, на българския символ за планина, шир и всичко друго което представлява - Балкана. Името „Балканджи“ е резултат от усилията на членовете на бандата, които участват още от основаването й – Кирил Янев, Николай Баровски, Владимир Левиев, които и до сега са основните двигатели в бандата.

-„Балканджи“ дава препратки към балкана, фолклора, мистиката… Къде тук се включва метълът?

Спас: Метълът идва с личните вкусове на хората в бандата. Любовта към този жанр и музика, както и към българския фолклор са един от най-силните обединителни звена в групата.

-Какво ви казват хората след като ви чуят за първи път?

Спас: Вероятно ще прозвучи нескромно, но обикновено получваме похвали и доста положителни реакции след концертите. Това го приемаме като висока оценка на труда, който сме положили преди това и ни мотивира да работим още повече, за да има и други емоционални и въздействащи концерти на бандата.

-Коя е любимата ви песен за изпълнение на живо и защо?

Явор: Оказва се, че всеки от групата има различно парче, което обича да изпълнява наживо най-много. Което пък е много готино, защото така има различна добавена стойност към изпълнението на повече от нашите парчета наживо. Винаги някой от нас преживява някое от парчетата по-силно, което немунуемо се предава на публиката.

-Готови ли сте вече с нов материал и какво ви очаква до края на годината?

Спас: Работим усилено по авторска музика като довършваме нашият концептуален проект „Змей“, започнат преди повече от 10 години. Също така сме в преговори за още няколко участия в различни фестивали през лятото, като се надяваме тези концерти да се потвърдят.

-Какво е най-важното за един музикант?

Явор: Възможността да представя себе си със собствена музика, бих казал, че това е едно от най-важните неща. Концертите, контактът с аудиторията, създаването на авторска музика – без тези неща практически не би могъл да съществува нито един музикант.

-Извън сцената, какви са музикантите от „Балканджи“?

Спас: Относително нормални, доста заети, с чувство за хумор, винаги в готовност да хванат музикален инструмент в ръка и да засвирят.

-Има ли живот извън музиката?

Явор: Разбира се, че има живот извън музиката. Обаче животът с музика е много, много по-хубав и съдържателен!