Банкси

  • Сподели:
Банкси

Ако не сте чували за Банкси, трийсетина годишен райтър от Бристол, то поне сте виждали негови неща, особено ако сте се разхождали по тесните лондонски улици.

Той далеч не е от първите улични артисти, но може би е първият познат в целия свят. Неговата арт революция краси стените на много сгради в Европа и Америка. Не особено позитивните му рисунки се крият между илюзията и реалността и ако нямате навика да гледате в краката си докато се разхождате, може и да пропуснете голяма част от тях.

Банкси умело ползва платната, които градът му предоставя. Негови творения можете да видите в малки пукнатини по стените, върху паднали телефонни бутки, в горните части на занемарени постройки или… по най-недостъпните и невзрачни места. Те са дълбоко социални и изразяват позицията на голяма част от обществото днес.

Освен графити артист, Банкси е и художник. Известен е случаят, в който успява да проникне почти незабелязано в Лувъра и да постави там своята интерпретация на Мона Лиза, както и няколко други свои картини. Някои от тях стоят там и до днес.

Посланието му е ясно: обичайте се едни други, бъдете себе си, не позволявайте системата да ви смачка, вървете срещу нея.

Както се убедиха жителите на София миналата година, подобни арт своеволия все още не могат да бъдат прокарани в България. Изрисуваният цветно паметник на Съветската армия породи смут между софиянци и доказа едно – макар да имаме талантливи улични артисти, продължаваме да не бъдем в крак с времето.

За бристолския художник обаче този проблем отдавна е минало. Той е оплюван, нехаресван и гонен от полицията, но въпреки това неговото изкуство продължава да съществува, а обикновените хора тайно му се възхищават.

Не се опитвайте да разберете самоличността му. Ще ви бъде трудно, а и тя не е от значение. Вслушайте се в думите му или по-точно „вгледайте се в тях”!

Снимки: http://www.streetartutopia.comhttp://www.holytaco.com

Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси
Банкси