Бертолт Брехт на театрална сцена с ''Любовта като стока'' и премиера на музикален клип

  • Сподели:
Бертолт Брехт на театрална сцена с ''Любовта като стока'' и премиера на музикален клип

''Щастието съществува, напук на нищетата. Най-важното е да сме дружелюбни един с друг. Лошотията е просто един вид недодяланост.'' – Шен Те

Представлението „Любовта като стока“ на режисьора Дамян Тенев е по пиесата “Добрият човек от Сечуан” от Бертолт Брехт. След “Суматоха” (2022) и „Полковникът птица“ (2018), това е трето заглавие, което Дамян поставя на старозагорска сцена. Драматичен театър “Гео Милев” залага на един от най-значимите поети и драматурзи на 20-ти век. Това е сред най-известните творби на Бертолт Брехт.
На 1 май предстои още една премиера (след тази на постановката през април) - официалното представяне на музикалния клип към песента “Кукувден”.

Авторското парче, което ще бъде пуснато първо в социалните мрежи на театъра, е на известния китарист и композитор на група „Остава“ Георги Георгиев. Музикантите (част от екипа на театъра) са Красимир Гешев, Тодор Досев, Борис Атанасов, Борис Борисов и вокал актрисата Симона Тодорова. Клипът е заснет от Венцислав Тодоров. Група „БРЕХТ БЕНД“ е специално сформирана за представлението и изпълнява на живо песни по стихове на Бертолт Брехт по време на постановката. 

Сценография и костюми на спектакъла и клипа - Радостина Тенева. В главната роля на Шен Те е Ванина Йорданова. 

Тя е проститутка от китайската провинция Сечуан и се опитва да бъде добра в общество, пропито от корупция, бедност и несправедливост. Притисната от обстоятелствата, тя е принудена да започне да действа като лош и безскрупулен човек, за да оцелее. Дали добросърдечната Шен Те ще успее да запази собствените си морални принципи, или ще се промени?
В т.н. епичен театър на Брехт светът е такъв какъвто е. Но излагайки публиката на широка гама от противоречиви елементи, тя ще стигне до свои собствени заключения. Театърът на Брехт разкрива свят, който може да бъде променен. 

„Големите автори задават въпроси и когато дойде зрителят и открие този въпрос, който него го вълнува, докато гледа, той достига до своите изводи за живота, за обществото и за човека. За мен са по-важни въпросите, които се задават. А те са свързани с изначалните неща за доброто и злото и как то се преплита в обществото ни, как се преплита в нас самите и това, че няма как да ги изолираш напълно, защото те са взаимно преплетени. И винаги Ин и Ян съществуват“, коментира директорът на театър "Гео Милев" Светла Тодорова.

В представлението участват актьорите Георги Георгиев, Красимир Ненков, Светла Тодорова, Велин Братанов, Георги Ножделов, Борче Манев, Мария Енева, Георги Райчев, Тони Тончева, Жоро Райчев, Илчо Димитров, Цветомир Черкезов, Стефан Борисов, Миленка Сотирова, Симона Тодорова.