Бестселърът на Георги Господинов „Времеубежище“ излиза за първи път в аудио формат с разказвач популярният български актьор Владимир Пенев

  • Сподели:
Бестселърът на Георги Господинов „Времеубежище“ излиза за първи път в аудио формат с разказвач популярният български актьор Владимир Пенев

Разтърсваща история за времеубежищата, които строим, когато сегашното не ни е вече дом, зазвучава в платформата на Storytel с разказвач популярният български актьор Владимир Пенев.

Безспорният бестселър на номинирания за Нобелова награда Георги Господинов излиза за първи път в аудио формат в платформата на Storytel. Романът вече е достъпен на български език, а разказвач е популярният български актьор Владимир Пенев. „Времеубежище“ е третият роман на най-известния и превеждан български автор на XX век. Той излиза 9 години след не по-малко успешния „Физика на тъгата“ и вече е преведен на над 20 езика.

Сюжетът разказва за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, сплитащ сатира и носталгия, история и ирония по един стряскащо завладяващ начин. Срещаме се с познатия герой Гаустин, който се посвещава на една мечта – да лекува чрез минало.

До къде може да стигне тази мечта и колко минало може да понесе човек, можете да слушате в  приложението за аудиокниги на Storytel. 

“Мисля, че е хубаво да влизаме за малко в стаите на миналото, да постоим и да се върнем обратно. Ако стоим твърде дълго, това може да бъде опасно. Миналото е дискретно чудовище.” споделя Георги Господинов.  

Той е безспорно име в литературния свят в и извън границите на родната ни страна през последното десетилетие. Постепенно, точно както клиниките в неговото „Времеубежище“ тръгват от една идея и стигат до градове и държави, Господинов завладява сърцата и умовете на хиляди читатели и литературни лидери в цяла Европа.

През 2020 г. най-изявените български критици изтъкват романа за литературното събитие на годината. Днес той вече е преведен на над 20 езика, награден е с редица престижни награди (италианската Strega Europeo, голямата награда за литература Атина, полската литературна награда Angelus и др.) и обсъждан от най-знаковите европейски медии, сред които La Repubblica, The Times, Politiken.

Преди броени дни възходът на автора достига нови висоти с номинация за Нобелова награда за литература за 2022 г. 

„Времеубежище“ е третият роман на Господинов със заявка за най-добрият досега, поглъщайки и развивайки по многопластов начин теми, заложени и в предишните „Естествен роман“ за началата и „Физика на тъгата“ за детството. „И така, темата е паметта“, предупредени сме от автора на пристъпване към същинската част от книгата… или пък от живота, защото се потапяме в темата за старостта.

Клиниките за минало, създадени по утопична идея на главния персонаж Гаустин, са стаи, а след това сгради и градове, в които възрастни хора с деменция намират убежище от все по-чезнещото настояще. Така поне за малко могат да се завърнат към миналото, към нещо познато и към себе си.

До къде могат да стигнат тези идеи и колко минало може да понесе човек, предстои да разберем, слушайки завладяващия глас на актьора Владимир Пенев. 

До момента Георги Господинов има общо 11 книги в аудио формат в платформата на Storytel, сред които „Естествен роман“, „Невидимите кризи“, „Там, където не сме“, „И всичко стана луна“, с разказвач Стоян Алексиев, както и „Физика на тъгата“ и „Всичките наши тела“, озвучени от самия автор.

Наред с творчеството на Георги Господинов, в Storytel могат да бъдат намерени над 3400 заглавия на български език в жанрове като романтика, класика, самоусъвършенстване, биографии, история, фантастика, бизнес, детска и тийн литература, оригинално съдържание под формата на аудио поредици, подкасти и други.