''Без грим'' - поглед към домашното насилие

  • Сподели:
''Без грим'' - поглед към домашното насилие

Русенци написаха песен, която носи името "Без грим"!

Песента е посветена на всички жертви и пострадали от домашно насилие! Цветелина Шанова е текстописец и поет, а Росен Минчев е композитор и аранжор, също така и вокалист на група Soda A'coustic.

Двамата творци решават да създадат проект, който засяга голям социален проблем. Чрез песента си те отправят послание към жертвите на домашно насилие, да се изправят и да се борят за личната си свобода.

Домашното насилие има различни форми на проява. Може да се изразява във физическо насилие, сексуално и психическо малтретиране, заплашване, сплашване, в това число и заплахи за насилие.  

Към баладата са направени фотографски снимки, които илюстрират тематиката на проекта. 
Един от големите проблеми на съвременното общество е именно домашното насилие, особено в условията на пандемия много семейства бяха принудени да прекарат дълго време затворени вкъщи и проучванията показват, че има значителен ръст на случаите на посегателства, както вербални, така и физически.

Чрез емоционалното въздействие на музика и текст, Росен и Цвети търсят ангажиране на широк кръг аудитория с този проблем.

Текстът е една метафора на това, че жените прикриват с грим белезите си от своите насилници и обществото не забеляза, как зад красивото лице понякога се крие един разбит човешки живот. 

Фотосесията към песента следва тази творческа линия и представлява художествена фотография, допълваща текста и музиката.

Песента им е реализирана чрез финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура", по програма "МУЗИКАЛНИ ИНИЦИАТИВИ Модул 1: Индивидуални проекти".

Чуйте ''Без грим''