БГ художници в мащабна изложба в Берлин

  • Сподели:
БГ художници в мащабна изложба в Берлин

Български художници ще участват в мащабна изложба, представяща най-добрите творци на Европа. Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са представени в изложбата Diversity United. Contemporary European Art, която се открива в Берлин днес, на 8 юни. Изложбата ще пътува в Париж и Москва по-късно тази година.

Мултинационалната пътуваща изложба цели да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. Изложбата се фокусира върху теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност.

В Diversity United. Contemporary European Art са представени произведения на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави. Между тях са автори като: Георг Базелиц, Кристиан Болтански, Моника Бонвичини, Маурицио Кателан, Олафур Елиасон, Гилбърт и Джордж, Антъни Гормли, Мона Хатум, Иля и Емилия Кабакови, Анселм Кифер, Роман Ондак, Дан Пержовски, Герхард Рихтер, Анри Сала, Slavs and Tatars, Волфганг Тилманс, Розмари Трокел, Ървин Вурм и др.

Участието в изложбата на Недко Солаков и Мартина Вачева представя две различни поколения на българското съвременно изкуство.

Недко Солаков (роден 1957 г. в Червен Бряг) е международно най-известният български художник и творчество му е показвано на най-престижните форуми за съвременно изкуство като: Документа (2007, 2012 г.), Венецианско Биенале (1993, 1995, 1999, 2001, 2003 и 2007 г.) и др. Негови творби са притежание на над 50 музейни и корпоративни колекции, включително MоMA, Ню Йорк; Tate, Лондон; Център Помпиду, Париж. В рамките на изложбата той представя инсталация „Трима“ от 2007 година, включваща три геометрични обекта и ръчно написан текст. В нея червен метален конус, сфера, облечена в изплетена от жената на художника, рошава черна обвивка, и алабастров куб контактуват в любовен триъгълник като одушевени предмети. По забавен начин, преминавайки през предразсъдъци, тайни и откровения, неочаквано техният характер се променя, провокиран от чувствата им. Творбата е била част от голямата изложба на художника Wrong Material в галерия Континуа, Сан Джиминяно и днес е в колекцията на Нунция и Виторио Гади.

Представителка на най-новата млада вълна автори, Мартина Вачева (родена 1988 г. в Пловдив) започва артистичната си кариера едва през 2016 година, когато е първата й самостоятелна изложба в галерия Sariev. От тогава насам Мартина Вачева търпи бързо развитие и за пет години вече има самостоятелна изложба в един от трите най-големи музея в Германия Folkwang Museum и е носител на наградата на  33-то биенале Ljubljana Biennial of Graphic Arts. В изложбата Мартина Вачева участва с творби, създадени специално, които представят три социални реалности от България. Trashland е мащабна живопис смножество малки наративи и сцени. Сюжетът представя хармонична весела картина на колоритния, наситен с живот, с персонажи и случки ромски неделен битак в гетото „Шекер махала“ в Пловдив, което е една от най-големите общности на роми в Европа. Като неин контраст се явява по-малката картина „Бинго за милиони“, която, асоциирайки с рекламен постер, ни „продава“ живота на богатите и ни приближава до мечтите на голяма част от българското население. Последната най-малка картина Glory Nature носи наивистичното усещане за живота в пандемия, в който липсва социален контекст.

За участието на българските автори в изложбата Diversity United. Contemporary European Art една от кураторките на изложбата Ан Шванц казва: „Недко Солаков умее да извежда привидно банални ситуации на падения и успехи от лично на политическо ниво, така че за нас неговият често ироничен и провокативен начин на коментиране на нашето общество и на начина, по който живеем, е принос към изложбата, който не може да бъде пропуснат.Мартина Вачева e младa българска художничка, млад европеец, който е наясно с противоречията на европейското общество, с неговите желания и реалности. В сегашната й картина е очарователно да видим как тя внася преувеличения контраст на обществото в съзнанието ни.“

Мартина Вачева и Недко Солаков живеят в България и се представляват от галерия Sariev, Пловдив. Diversity United. Contemporary European Art ще бъде открита днес в присъствието на федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в бившето летище Темпелхоф в Берлин. Впоследствие Diversity United ще бъде показана в Париж и Москва. Изложбата е реализирана от Stiftung für Kunst und Kultur в Бон и е курирана от колектив отУолтър Смерлинг, Саймън Бейкър, Файна Балаховская, Кей Хеймер, Понт Киандър, Камил Морино, Йохана Нойшяфер и Ан Шванц, Хилке Вагнер, Питър Вайбел.

БГ художници в мащабна изложба в Берлин
БГ художници в мащабна изложба в Берлин

Недко Солаков.