Библиотеката на Конгреса във Вашингтон: реликва от световно значение

  • Сподели:
Библиотеката на Конгреса във Вашингтон: реликва от световно значение

Библиотеката на Конгреса се помещава в три сгради на Капитолийския хълм във Вашингтон, окръг Колумбия: сградата "Томас Джеферсън" (10 1st Street SE), мемориалната сграда "Джеймс Медисън" (101 Independence Avenue SE) и сградата "Джон Адамс" (2nd Street SE, между Independence Avenue и East Capitol Street). В библиотеката се съхраняват повече от 164 милиона единици - от книги до снимки, от записи до карти. Тя служи и като музей с многобройни експонати в невероятната сграда "Томас Джеферсън".

Всички сгради на Библиотеката на Конгреса са със свободен вход. Сградата "Томас Джеферсън" е отворена от понеделник до събота, от 8:30 до 17:00 ч. Сградата е затворена всяка неделя, както и в Деня на благодарността, Коледа и Нова година. Сградата ''James Madison Memorial'' и сградата ''John Adams'' се използват предимно за научни изследвания.

Най-доброто изживяване за посетителите е в сградата на Библиотеката на Конгреса "Томас Джеферсън", където ще бъдете заслепени още с влизането си. Архитектурата на Златната епоха превръща интериора ѝ във визуален шедьовър, произведение на изкуството, достойно да побере огромното количество знания, което съхранява. 

Тук ще останат: наследството на Джордж и Айра Гершуин разкрива живота на дуото братя и сестри и мощното им влияние върху съвременната музика. Галерия "Суон" е интересно впускане в политическите карикатури, комиксите и анимационното изкуство, а галерия "Херблок" разкрива въображаемата работа на политическия карикатурист Хърбърт Л. Блок. Библиотеката на Томас Джеферсън е зашеметяващо пресъздаване на огромната колекция от книги на бащата-основател, който основава Библиотеката на Конгреса.

Изследването на ранните американски щати е хроника на културата на индианците и техния конфликт с европейците. Забележително е, че в изложбата е представена картата на света от 1507 г. на Мартин Валдсеемюлер, на която за първи път е изписана думата "Америка".

В сградата на Джеферсън има и многобройни изложби, които се сменят редовно. 

Надежда за Америка: Изложбата "Изпълнители, политика и попкултура" се фокусира върху кариерата на Боб Хоуп и много други изпълнители, които са се занимавали с политика в работата си, и как това пресичане влияе на американското общество. Картографиране на растящата нация: От независимостта до държавността представя първата карта на независимите щати, съставена, отпечатана и публикувана в Америка от американец (името му е Абел Бюел).

Библиотеката на Конгреса също така често е домакин на събития и обиколки. Институцията всяка година е куратор на Националния фестивал на книгата, а през лятото често е домакин на филмов фестивал на открито на територията си.Библиотеката на Конгреса на САЩ във Вашингтон е вероятно най-голямата национална библиотека, а колекцията ѝ от съвременни книги е особено богата. Тя е основана през 1800 г., но губи много книги от пожар по време на бомбардировката на Капитолия от британски войски през 1814 г. Тези загуби са компенсирани до известна степен със закупуването на библиотеката на Томас Джеферсън скоро след това. В продължение на много години библиотеката остава строго конгресна библиотека, но тъй като колекциите ѝ се увеличават значително чрез покупки и допълнения по силата на законите за авторското право, тя става и остава - на практика, макар и не по закон - националната библиотека на Съединените щати. Обществеността има достъп до много от колекциите.

Чрез услугата, започната от Хърбърт Пътнам, библиотекар от 1889 до 1939 г., Конгресната библиотека предоставя своя каталог на хиляди американски библиотеки и институции, които се абонират за него.

Влиянието на библиотеката върху библиотечното дело винаги е било с най-голяма стойност. Чрез класификацията на Конгресната библиотека, печатните каталожни карти и MARC практиките на библиотеката се следват широко. Последният ѝ голям печатен продукт е 754-томният каталог на Националния съюз. През 1983 г. библиотеката започва да произвежда по-голямата част от Националния каталог на Съюза на микрофишове (листове от микрофилм, съдържащи редове от микроизображения на страници от печатни издания). Той служи като централизирано бюро за информация относно придобиването на материали в световен мащаб и разпространява каталожни данни до други библиотеки. Той също така е поел значителна роля в областта на опазването на материалите и изследването и разработването на нови методи за съхранение на информация.

На 30 януари 1815 г. Конгресът одобрява закупуването на личната библиотека на Томас Джеферсън, състояща се от 6 487 книги, за 23 950 долара.


Колекциите
Всеки работен ден библиотеката получава около 15 000 единици и добавя повече от 10 000 единици към колекциите си. Материалите се придобиват като депозити по Закона за авторското право и чрез дарение, покупка, други правителствени агенции (щатски, местни и федерални), Cataloging in Publication (споразумение с издатели преди публикуването) и обмен с библиотеки в САЩ и чужбина. Елементи, които не са избрани за колекциите или за други вътрешни цели, се използват в националните и международните програми за обмен на библиотеката.

Чрез тези обмени Библиотеката придобива материали, които не биха били достъпни по друг начин. Останалите предмети се предоставят на други федерални агенции и след това са на разположение за дарение на образователни институции, публични органи и организации с нестопанска цел, освободени от данъци, в Съединените щати.

Международни колекции
От 1962 г. насам Библиотеката на Конгреса поддържа офиси в чужбина, за да придобива, каталогизира и съхранява библиотечни и изследователски материали от страни, в които такива материали по същество не са достъпни чрез конвенционалните методи за придобиване. Отвъдморските офиси в Ню Делхи (Индия), Кайро (Египет), Рио де Жанейро (Бразилия), Джакарта (Индонезия), Найроби (Кения) и Исламабад (Пакистан) заедно придобиват материали от над 60 държави и придобиват материали от името на библиотеките на Съединените щати, участващи в Програмата за кооперативно придобиване.

Чужди езици
Приблизително половината от колекциите от книги на библиотеката са на езици, различни от английския. Колекциите съдържат материали на около 470 езика.
Отделът за Африка и Близкия изток на библиотеката притежава няколко хиляди тома на езиците от региона, които не са написани на латиница.

Азиатски материали
Колекцията на Азиатския отдел на библиотеката притежава милиони единици - най-голямата сбирка от китайски, японски и корейски материали извън Азия и една от най-големите тибетски колекции в света.

Европейски, иберийски, латиноамерикански и карибски материали
Библиотеката притежава най-голямата колекция от рускоезични материали в САЩ и най-голямата извън Русия. Иберийските, латиноамериканските и карибските колекции на библиотеката, включващи милиони книги, списания, вестници, карти, ръкописи, фотографии, плакати, записи, ноти и други материали, са най-големите и най-пълните в света.

Правна библиотека
Правната библиотека на Конгреса е най-голямата правна библиотека в света, включваща една от най-добрите колекции от редки правни книги в света и най-пълната колекция от чуждестранни правни вестници в САЩ. Правната библиотека съдържа публикации на Конгреса на Съединените щати, датиращи от основаването на страната.

Редки книги и ръкописи
Библиотеката притежава най-голямата колекция от редки книги в Северна Америка, включително най-голямата колекция от книги от XV в. в Западното полукълбо. Колекцията включва и първата книга, отпечатана на територията на днешните Съединени щати - "Книга за псалмите в залива" (1640 г.).

Детски книги
Библиотеката притежава около 100 изключително редки детски книги, сред които "The Children's New Play-Thing" (Филаделфия, 1763 г.) и "The Children's Bible" (Филаделфия, 1763 г.).

Най-малката книга в Библиотеката на Конгреса е "Old King Cole". Тя е с размери 1/25" x 1/25", или приблизително колкото точката в края на това изречение.

Най-голямата книга в Библиотеката на Конгреса е книга с размери 5 на 7 фута с цветни изображения на Бутан. С подкрепата на Майкрософт екип от студенти от Масачузетския технологичен институт записва древния живот и култура в тази южноазиатска страна и предоставя 40 000 цифрови изображения на Националния архив на Бутан. Екземпляр от картинната книга беше дарен на Библиотеката на Конгреса.Благодарим на Детелина Темелкова за любезно предоставените снимки!