Били Айлиш - момичето, което се превърна в жена

  • Сподели:
Били Айлиш - момичето, което се превърна в жена

Били Айлиш за музиката, Power Dynamics и нейната разрушителна интернет трансформация.

Глас на едно поколение. Аватар на интернет мега-славата. Икона на позитивното тяло. Всички тези квалификации лежат на плещите на 20-годишната Били Айлиш. Поп суперзвездата говори за най-новата си трансформация, музиката и живота според собствените ù условия.

Наблюдавахме я как пристига, още от нейния титаничен пробив на 13 години с деликатната поп песен „Ocean Eyes", записана съвместно с по-големия ù брат, Финиъс О'Конъл.
Цветното семейно бунгало в североизточната част на Лос Анджелис, е мястото, където са били обучавани от родителите си, работещите актьори Маги Мей Бейрд и Патрик О'Конъл. Това място превърна готи тийнейджъра в сегашната поп звезда.
Тя и Финиъс записаха там дебютния си албум, When We All Fall Asleep от 2019 г. Where Do We Go?
Кариерата на Айлиш е парад от постижения, най-вече по отношение на нейната възраст.
Били е най-младата носителка на Грами за албум на годината, признание, което преди е притежавано от Тейлър Суифт.
Наред с това, Айлиш е изпълнител и на тематичната песен от филма за Джеймс Бонд „No Time To Die", написана за последния път, в който виждаме Даниел Крейг в образа на 007.
Дебютният ѝ албум е осмият най-продаван в Spotify, а последователите ѝ в Instagram наброяват 98 милиона. 

Успехите ú все още се чувстват лични за нейните фенове. Те нямат име (като Swifties) – славата на Айлиш отразява противоположния стремеж на тийнейджърите да бъдат валидирани за техните различия. Айлиш създаде моментално разпознаваем силует в просторна, повлияна от рап мода, която обви в мистерия на тялото ù. Нейните интереси отразяваха широките багри на сърцето на тийнейджърките: филми на ужасите, Джъстин Бийбър, спортни коли, Пеги Лий, груб хумор, расова справедливост.

За разлика от предишните поколения тийнейджърски поп звезди, лишени от контрол върху самоличността си, Били не замаскира нищо, а пее за умиращи приятели, самоубийствени мисли и проблемите с климатичната криза. 
„Не мисля, че някога е имало по-млад поп изпълнител, който да пише толкова лични песни. Песните на Били Айлиш идват от душата ѝ. Тя ми напомня за Били Холидей, Сара Вон – напълно стара душа от вокална гледна точка. Днес тя не звучи като никого.", казва сър Елтън Джон.

Докато повечето 20-годишни своеволно боядисват косите си, феновете на Айлиш знаят, че новата ѝ визия означава нов албум. За снимките си във Vogue тя се отдава на фантазия, прегръщайки „класическия, старинен pin-up" външен вид, вдъхновен от Бети Бросмър.

Въпреки че това бе изцяло нейна идея, Айлиш се страхува от предстоящите снимки. „Буквално никога не съм правила нищо в тази сфера", казва тя.  
Тийнейджърска поп звезда, която се разкрива, за да телеграфира своята зрялост, не е нещо необичайно. Но Айлиш има какво да каже. Нейният нов облик, плюс сингъл за завръщане, който се изправя срещу насилници, експлоатиращи непълнолетни момичета, поставят тежестта на слушателя да обмисли своя товар. 
„Не ме превръщайте в модел за подражание. Тялото ми беше първоначалната причина за депресията, когато бях по-малка" – ситуацията се влошава, когато спира да танцува на 13 години поради контузия. Оттук идва и носенето на по-широко облекло. Тогава славата превърна този образ във възпламенителна точка. 
„Били представлява нещо напълно ново", казва креативният директор на Gucci Алесандро Микеле, който редовно си сътрудничи с Айлиш. 


''Тя е непрекъснато развиващ се творец с нова визия и интерпретация на себе си по отношение на женствеността. Били се намира точно там, където иска да бъде без предразсъдъци. Ето защо работата с нея е толкова стимулираща – тя ме принуждава да мисля по различен начин."
 

Някои смятат интерпретациите на естетиката на Айлиш за икона на позитивното тяло и добър пример в сравнение с жените поп звезди, които носят оскъдно облекло. Тя от своя страна никога не е твърдяла, че отстоява нещо подобно.
През октомври се появи папарашка нейна снимка в прилепнала жилетка, която предизвика медиен цикъл, пълен с негативизъм и погрешно преценено съчувствие.


„Наистина се обидих, когато хората си казваха: "Браво за нея, че се чувства комфортно в пълното си тяло." Колкото повече светът и в частност интернет се интересуват от някой, толкова повече го издигат на висок пиедестал."
 

Айлиш е напълно на ясно, че корсетите са сред най-противоречивите дрехи в историята на модата и ще предизвикат раздразнение у хората. Въпреки че желанието на изпълнителката бе да изследва красотата им – формите, връзките, дизайна – тя бе привлечена от първоначалната им ограничителна функция.
Достатъчно трудно е да преговаряте в конфликта между интелектуалното отхвърляне на патриархалните стандарти за красота и утвърдената лична фрустрация, още повече, когато сте един от най-гледаните под лупа тийнейджъри в света и тялото ви е, както го нарича Айлиш, "вашата най-дълбока несигурност".

За това може би Айлиш толкова се възхищава на тази многоизмерност в Megan Thee Stallion, въпреки че е поразително да гледаш как млада жена стига до тук в собствената си времева линия. 

Когато глобалната пандемия настъпи в началото на миналата година, Айлиш беше само на три стъпки в своето световно турне. Тя предположи, че ще получи две седмици почивка, преди да започне отново, но уви, не. Непланираната почивна година даде на нея и брат ù шанс да направят нов албум в студиото, в мазето на новата му къща.
Без краен срок, но с цел и посока, те плуваха в океана, караха велосипеди и си поръчваха Taco Bell, заобиколени от кучетата си.
Едно безгрижие придружено от писане на песни за навършването на пълнолетие и осъзнаването на собствената ти себестойност. 
Айлиш преоткри любовта към писането, която някога я измъчваше и се научи да проектира. Тя се гордее с работата си.


"Пораснах и станах много по-добра в пеенето си. Мисля, че промяната е един от най-добрите подаръци, който може да получите на този свят."