Битката за души започва с ''Екзорсистът: Вярващият''

  • Сподели:
Битката за души започва с ''Екзорсистът: Вярващият''

Когато силата на вярата не е достатъчна

През 1973 г. предвожданата от виртуозния Уилям Фридкин едноименна екранизация на Заклинателят (The Exorcist) на Уилям Питър Блати се превръща в истински феномен – прожекциите са разпродадени, а желаещите да се сдобият със заветния билет образуват километрични опашки дори и в мразовитото зимно време.

Критиката също оценява Заклинателят по достойнство – той получава цели десет номинации за „Оскар“, ставайки първият хорър с номинация в категорията за най-добър филм, а днес се счита за един от шедьоврите на киното, като влиянието му върху жанра и попкултурата е огромно. 

Тази есен, точно 50 години след премиерата на Заклинателят, на фаталния петък, 13 октомври, започва нова глава от смразяващата история. Blumhouse и режисьорът Дейвид Гордън Грийн, които разбиха статуквото с успешното възкресяване на поредицата Хелоуин, отново обединяват сили, за да ни разкрият нови измерения на демоничното зло с Екзорсистът: Вярващият – директно продължение на Заклинателят, което обаче не пренебрегва останалите филми от емблематичния франчайз.  

След като преди 12 години бременната му съпруга загива при земетресение в Хаити, Виктор Фийлдинг е принуден да отглежда сам тяхната дъщеря Анджела. Макар и трудно Виктор се справя със задачата до момента, в който Анджела и нейната приятелка Катрин изчезват безследно в гората. Когато три дни по-късно двете момичета се завръщат без никакъв спомен за случилото се, Виктор се изправя пред невъобразимо зло.

Той трябва да се пребори с ужаса и депресията си и да потърси единствения жив човек, който е виждал нещо подобно преди – Крис Макнийл, чийто живот е променен завинаги от тежката съдба на нейната дъщеря Ригън преди пет десетилетия.  

За първи път от 1973 година насам, в иконичната роля на Крис Макнийл се завръща неподражаемата носителка на „Оскар“ Елън Бърстин. Компания ѝ правят номинираният за „Оскар“ и носител на „Тони“ Лесли Одъм Джуниър (One Night in Miami, Hamilton) като Виктор Фийлдинг, Лидия Джует (Good Girls) като Анджела и Оливия Маркум като Катрин.

Към актьорският състав се присъединяват още носителката на „Еми“ Ан Дауд (The Handmaid’s Tale, Hereditary), носителката на „Грами“ Дженифър Нетълс (Harriet, The Righteous Gemstones) и двукратно отличеният с „Тони“ Норбърт Лио Бъц (Fosse/Verdon, Bloodline).
Режисьор на Екзорсистът: Вярващият е Дейвид Гордън Грийн (Хелоуин, Хелоуин: Краят), който е и сценарист наравно с Питър Сатлър (Camp X-Ray). Автори на идеята са Дани Макбрайд (трилогията Хелоуин), Скот Тиймс (Хелоуин убива) и Дейвид Гордън Грийн, вдъхновени от образи, създадени от Уилям Питър Блати.

Продуценти са Джейсън Блум Блум (Хелоуин, Невидимия, М3ГАН), Дейвид Робинсън (Къщата на сенките) и Джеймс Дж. Робинсън (Добрият пастир). 
Пригответе се! Екзорсистът: Вярващият обладава кината от петък, 13 октомври.