„Божествена комедия“ международна сборна изложба- графика от колекциите на Италианска Екслибрис Асоциация и  Библиотека Бодио Ломнаго, Италия

  • Сподели:
„Божествена комедия“ международна сборна изложба- графика от колекциите на Италианска Екслибрис Асоциация и  Библиотека Бодио Ломнаго, Италия

28 юли – 09 август 2022
Откриване четвъртък, 28 юли 2022 г., 18:30 часа  
 
От 28 юли 2022 Арт Галерия Ларго ще представи международната сборна изложба – графика „Божествена комедия“. Събитието е проект на Италианската Екслибрис Асоциация и на Библиотека Бодио Ломнаго- организатор на едноименния италиански екслибрис конкурс.

В експозицията ще бъдат представени 163 творби – екслибрис и малка графика, посветени на личността на Данте или вдъхновени от някоя от трите части на неговата прочута поема „Божествена комедия“.

Изложбата включва творби на 80 автори от цял свят, изпълнени в класическите графични техники и създадени основно в последните двадесет години. Особено ценен е факта, че в колекцията ще можем да видим и три екслибриса, които са истинско колекционерско бижу – на Александър де Рикер и Инглада от 1903-та година, на Франц Вон Байрос от 1912 г. и на Ерих Херман от 20-30-те години на миналия век.  

През 2021-ва година в Италия и в цял свят беше отбелязана чрез различни културни събития 700-годишнината от смъртта на гениалния италиански поет Данте Алегиери. За да почете това събитие екипът на най-известния италиански екслибрис конкурс – този на Библиотека Бодио Ломнаго, определи за тема на 11-тото му издание именно „Божествена комедия“.

Автори от цял свят изпратиха екслибриси, създадени специално за конкурса и посветени на Данте или на безсмъртните му песни. Директорът на галерия Лагро Нели Вълчева за втори път беше поканена за член на журито на конкурса.

Сред наградените бяха прекрасните български екслибрис-артисти Христо Найденов (втора награда в категория Чуждестранен автор), Петър Лазаров (трета награда в категория Чуждестранен автор), Калина Кралева и Таня Кръстева – с Почетен диплом.  


 

Настоящата изложба е съставена от творби както от миналогодишното, 11-то издание на екслибрис конкурса, организиран от Община Бодио Ломнаго, така и от екслибриси от богатите колекции на Италианската Екслибрис Асоциация и на Библиотека Бодио Ломнаго. И двете институции в годините са правили конкурси и изложби на тема „Божествена комедия“.

Благодарение на това в настоящата изложба зрителите ще могат да видят графики на най-интересните и награждавани художници-графици от последните двадесет години, представители както на Италия, така и на държави от цял свят. Ще видим творби на италианските автори Паоло Ровеньо, Иво Мозеле, Силвана Мартиньони, Мария Мадалена Тучели, Еторе Антонини, Джани Фаваро, Луиджи Казалино, Анджело Сампиетро и други.

От Европа ще се насладим на творби на Христо Керин, Десислав Гечев, Владимир Зуев, Наталия Чернецова, Владимир Верешчагин, Генадий Верешчагин, Лембит Ломус, Александър Литкин, Уляна Турченко, Евгения Тимошенко, Ирина Козуб и други. Повечето от художниците са участници и призьори и в организирания от галерия Ларго Международен Екслибрис Конкурс Варна. 


 

Изложбата „Божествена комедия“ е пътуваща. След представянето ѝ в Италия през октомври 2021-ва година, експозицията беше показана за два месеца в началото на 2022-ра година в  Музея на изкуството в град Фредериксхавн, Дания. Заради войната в Украйна беше отменено гостуването ѝ в Литва.

Изложбата пристигна в България в началото на лятото и през месец юни гостува на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица. От 28-ми юли варненци ще имат удоволствието да разгледат богатата експозиция в галерия Ларго.

По инициатива на галерията и на доц. Димо Колибаров в пътуването на изложбата беше включена извънредна спирка и тя ще бъде в Бургас през месец август. От средата на октомври изложбата се връща на родна земя и ще бъде показана в Палермо. 

Изложбата „Божествена комедия“ се провежда под патронажа на Почетния консул на Италия във Варна г-н Антонио Таркуинио. Очакваме ви на откриването на 28 юли 2022 от 18:30 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21".