Чарли Чаплин – Хлапето на Холивуд

  • Сподели:
Чарли Чаплин – Хлапето на Холивуд

Днес се навършват 132 години от рождението на великия и неповторим Чарли Чаплин, считан за една от най-важните фигури в историята на филмовата индустрия и една от най-талантливите личности от ерата на нямото кино.

Чаплин израства в ужасяваща бедност, майка му полудява от мизерията, двамата с брат му живеят на улицата и оцеляват по чудо. Само мечтата да стане актьор не го напуска и стига далече - до най-богатия актьор в Холивуд, със собствено студио. Чарли Чаплин пише, режисира, продуцира, редактира, участва в и композира музиката за повечето от филмите си. Той е перфекционист и финансовата му независимост му позволява да прекарва години в разработването и производството на даден филм. Неговите филми се характеризират с добре обмислена клоунада, съчетана с патос, вписани в борбата на Скитника с противниците му. Много от тези филми съдържат социални и политически теми, както и автобиографични елементи

Едни от най-известните му филми, популярни и днес са „Треска за злато“, „Светлините на града“, „Модерни времена“ и „Великият диктатор“, класирани сред едни от най-добрите филми на всички времена. През 1999 г. Американският филмов институт поставя Чарли Чаплин на 10-о място в списъка на 100 най-големи звезди на киното за последните 100 години сред мъжете.

Носител е на два почетни Оскара, през 1929 и 1972 г., като част от подновеното признание за работата си.

По време на Новогодишните чествания през 1975 г. Чаплин е посветен в рицарско звание от кралица Елизабет II, но е твърде слаб, за да коленичи и получава честта в инвалидната количка. Чаплин е женен 4 пъти и има общо 11 деца.

Умира в съня си на 25 декември 1977 г., на Рождество Христово (празник, който не обича да празнува поради болезнени детски спомени), на 88 години, в малкия швейцарски град Веве.