Черни дупки, безсмъртни хора и праисторически зверове в Театър на чудесата

  • Сподели:
Черни дупки, безсмъртни хора и праисторически зверове в Театър на чудесата

От 10 до 12 септември 2021 г. в клуб Терминал 1 и сцена Дерида в София,  ще се проведе първото у нас издание на международния мултижанров фестивал “Театър на чудесата” (Theatre of Wonder).

Дебютният за България формат, със съорганизатори “Арте Урбана Колектив” и RATIO, е част от европейска мрежа от фестивали посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и науката, стартирала през 2017 г. в Тренто, Италия.

Първото българско издание на “Театър на чудесата” ще зарадва всички родни фенове на науката и изпълнителските изкуства с 3 премиерни интердисциплинарни лекционни пърформънси, представени на сцената на популярния столичен клуб Терминал 1, както и три представления на научна 1тема в пространството за съвременно изкуство “Сцена Дерида”, които ще потопят зрителите в необятните вселени на науката и изкуството и техните пресечни точки.

Тематиката на продукциите, билетите за които вече са в продажба, е всеобхватна - от опитомяването на древни зверове през пречупването на космическите граници до търсенето на разковничето за нашето безсмъртие. Всяка от тези теми може да се превърне както в чуден художествен сюжет, така и в авангардна научна разработка, а с резултата от този експеримент може да се запознаете лично в рамките на “Театър на чудесата” (10-12 септември 2021).

“Ритъмът в сърцето на Галактиката” (10.09, клуб Т1) например ще ни отведе в сърцето на Млечния път, където се намира свръхмасивна черна дупка. Това е истинско космическо чудовище с размер на милиони Слънца. Какво прави тя там и какво представляват активните галактични ядра? Отговорът ще открием заедно по време на едно вълнуващо космическо приключение, през което ще ни поведат опитни гидове - астрофизикът Владимир Божилов, музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

Отново на същото място, на 12.09 пък ще се срещнем очи в очи със “Звярът” на режисьора Стефан Прохоров. Той заедно с палеозоолога Надежда Карастоянова, актрисата Деница Зафирова ще ни върнат 13 хиляди години назад във времето, когато човекът за пръв път опитомява животни. Какво знаем днес за първите опитомени от човека животни и как тази способност е променила завинаги хода на нашето развитие? Какво означава тя за бъдещето ни? Ще научим на 12.09 в Терминал 1.

Изкуствени човешки органи, които заменят природните оригинали; майки, които раждат чрез синтетични органи; безсмъртни хора…. Макар и да звучи като фантастика, новата реалност вече чука на вратата. Дали науката може да превземе един от последните бастиони на природата – безсмъртието? Не просто ще чуете отговора, но и ще се докоснете до медицински подходи, които от научна фантастика се превръщат в научна реалност. Със “Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност?” (11.09, клуб Т1) ще ни срещнат ученият и предприемач Спас Керимов, видео-артистът Никола Налбантов и режисьорът Димитър Узунов.

И това не е всичко! Паралелно на сцената на пространство “Дерида”, ексклузивно за публиката на “Театър на чудесата” ще бъдат представени три допълнители представления на научна тема с далеч не по-малко атрактивни теми. Вълнуващият моноспектакъл на италианеца Андреа Брунело “Принципът на неопределеността” (11.09, сцена Дерида) ще посвети публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата физика, като например Котката на Шрьодингер; „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” (10.09, сцена Дерида), (автор и реж. Димитър Узунов) пък ще поведе зрителите на едно забавно и вълнуващо приключение в търсене на тайните на креативността на най-великия учен на всички времена; а театралната лекция “Изчислителната красота на природата” (12.09, сцена Дерида) кани на пътешествие в изчислителната същност на природата и уникалното взаимодействие на множеството различни и смайващи форми на живот.

 

За “Театър на чудесата”:

 Първото издание на “Театър на чудесата” се състои през 2017 г. в Тренто, университетски град в Северна Италия, известен още като "Италианската силиконова долина". Предшественик на фестивала е платформата Jet Propulsion Theatre, която реализира сценични колаборации между учени и артисти. През 2020 г. фестивалът става основа на европейския проект CURIOUS. Изданието на фестивала през септември в София е първото извън Италия, като до края на годината предстоят издания на "Театъра на чудесата" и в Сърбия (Белград) и Белгия (Антверп).

 

 

 За "Арте Урбана Колектив"

"Арте Урбана Колектив" е сдружение от артисти и културни мениджъри, базирано в София. Платформата "Театър и наука" на сдружението, която свързва сценичните изкуства с науката, съществува от 2017 г. като нейни продукции са били част от Културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС и от официалната програма на инициативата "Пловдив 2019 - Европейска столица на културата".

 

За RATIO:

Ratio e платформа за събития и онлайн съдържание с над 10-годишна история. Ratio цели да покаже красотата и мистерията на науката и да затвърди ролята на интелектуалния диалог в днешната обществена среда. Постига това като говори за наука, култура и обществени теми на разбираем и достъпен език. Екипът вярва, че научната комуникация може да бъде нова успешна форма на интелектуално забавление. Събитията с над 1000 посетители и онлайн съдържание достигащо до десетки хиляди зрители онлайн всеки месец е доказателство за това.

 

 

 

Черни дупки, безсмъртни хора и праисторически зверове в Театър на чудесата
Черни дупки, безсмъртни хора и праисторически зверове в Театър на чудесата
Черни дупки, безсмъртни хора и праисторически зверове в Театър на чудесата