Честваме 90 години от рождението на Татяна Лолова

  • Сподели:
Честваме 90 години от рождението на Татяна Лолова

На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания „АРТО плюс“ ЕООД съвместно със Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Българска национална филмотека, Филмотечно кино „Одеон“ и издателство „Книгомания“ организират Национална програма „Татяна Лолова на 90 години“, която ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици.

Тази вечер от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова „Одеон“ ще бъде показан премиерно документалният филм „Последният спектакъл“ с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки – някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота й. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините. В „Последният спектакъл“ участват съпругът й Светослав Светославов – Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски и други.

Филмът не изчерпва богата биография на Татяна Лолова, а по-скоро показва нейната житейска философия, разказва за изпитанията и радостите по Пътя й“, споделя журналистът Георги Тошев. Това е емоционално пътуване във времето през спомените и кадрите, които сме избрали. Много смях, но и тъга има в живота на голямата актриса“, допълва Калояна Климентова.

Входът за събитието в кино „Одеон“ на 10.02. (събота) 2024 г. от 18:30 ч. е свободен. Зрители ще бъдат настанявани до изчерпване на местата в салона, като предимство ще имат гостите с покана от организаторите.

Националната програма „Татяна Лолова на 90 години“ ще продължи със специален спектакъл по повод юбилея, озаглавен „Празнуваме Татяна Лолова“, на 13 февруари 2024 г. от 19:30 ч. в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Директорът Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова на сцената на Сатиричния театър. „Празнуваме Татяна Лолова“ е по идея на Георги Тошев, а режисьор е самият Калин Сърменов – той е един от любимите колеги на актрисата с най-лъчезарната усмивка покрай работата й в Сатиричния театър, също така е герой в книгата „Дневници и делници“ (изд. „Книгомания“). В спектакъла участват актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и други, с които Татяна Лолова си е партнирала на сцената. Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с фотографии „Татяна Лолова и Сатирата“, която ще представи Лолова в знакови нейни роли. Входът за спектакъла „Празнуваме Татяна Лолова“ на 13 февруари 2024 от 19:30 ч. е с билети, които могат да бъдат закупени от билетна каса в Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Национална програма „Татяна Лолова на 90 години“ ще представи в следващите седмици пътуващ спектакъл и изложба, създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния й път в киното и театъра.