Четвърти Международен Екслибрис конкурс Варна гостува на НУИИ „Илия Петров” - София

  • Сподели:
Четвърти Международен Екслибрис конкурс Варна гостува на НУИИ „Илия Петров” - София

След Казанлък пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна се отправя към София. От 23 март до 06 април 2022 изложбата със селектираните творби в четвъртото издание на конкурса ще гостува на Националното училище за изящни изкуствата „Илия Петров”. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура.  

Училището е партньор на галерия Ларго в конкурса още от първото му издание и експозицията ще гостува две седмици в галерия „Дебют”. Учениците и техните преподаватели ще имат възможност да разгледат над 160 творби на 122 артисти от 30 държави. Изложбата ще бъде открита на 23 март от 14:00 часа. 
Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се в морската столица от 2014 година, а негов главен организатор е Арт Галерия Ларго.

От първото си издание до сега конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура. В последното издание през 2021-ва година участие взеха 210 автори от 38 държави, а първата награда беше присъдена на беларуския художник Иван Русачек. Българският художник Христо Найденов беше удостоен с Първа награда на името на Йордан Петков, основател на галерия Ларго и основен спомоществовател на конкурса.

Втора награда журито присъди на Анна Трояновска от Полша, а трета награда беше присъдена на известният български график Петър Лазаров. Втора и трета награда на името на Йордан Петков бяха присъдени на Тамаш Хаваси от Унгария и на Катерина Липска– Жиебинска от Полша. 
В тазгодишното издание Наградата за млад автор получи 30 годишния Фьодор Шурмельов от Беларус.

Наградата на Сдружението на художниците – Варна - бронзов плакет – отиде при световно известно име в областта на графиката - Шигеки Томура от Япония. За трети път беше присъдена Награда на журито - специално създадения от Димо Миланов екслибрис на конкурса и неин носител е италианският график Иво Мозеле. Наградата за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков отива при невероятния художник Лембит Лохмус от Естония. В това издание беше присъдена и специална спонсорска награда на студио "Zariba" на Иржи Бразда от Чешка Република.