Даниел Дей-Луис в „Линкълн”

  • Сподели:
Даниел Дей-Луис в „Линкълн”

Линкълн” е новата биографична военна драма на режсисьора Стивън Спилбърг. В главната роля е Даниел Дей-Луис („Ще се лее кръв”), който влиза в образа на Ейбръхам Линкълн. Актрисата Сали Фийлд („Стоманени магнолии”) пък играе съпругата му Мери Тод Линкълн. Спилбърг смята, че Фийлд се справя отлично с комплексния и в същото време нежен образ на съпругата на президента.

Филмът е базиран на биографията на Дорис Киърнс Гудуин за живота на шестнадесетия президент на САЩ – „Team of rivals: The political genius of Abraham Lincoln”.

Първоначално за ролята на Линкълн, Спилбърг (който е и продуцент на филма) избира работилия с него за „Списъкът на Шиндлер” Лиам Нийсън. През юли 2010 г. актьорът отказа да поеме ролята, отбелязвайки, че се чувста стар да изиграе образа на Линкълн. Така Спилбърг избира Дей-Луис. По адаптацията на сценария работи Тони Кушнър.

Във филма участват още Дейвид Стратърн, Томи Лий Джоунс, Джоузеф Гордън-Левит и др. Филмът се концентрира върху дебатите по приемането на Тринадесетата поправка и желанието на Линкълн да се премахне робството в САЩ и занапред то да бъде прието като престъпление. Кушнър казва, че в сценария се е насочил най-вече върху два месеца от живота на президента.

Играта на Даниел Дей-Луис се оцени високо от критиците. Актьорът пресъздава реалиситично образа на Линкълн. Известният Роджър Ебърт от Чикаго Сън Таймс пише, че играта на носителя на Оскар Луис е на високо ниво. Изказва се мнение, че той може да бъде номиниран за Оскар и през следващата година. В същото време и самият филм е приет добре и предимно с положителни отзиви.

Световната премиера на „Линкълн” беше на нюйоркския филмов фестивал на 8 октомври, като на 9 ноември беше пуснат в селектирани кина в САЩ. На големия екран в България се очаква на 25 януари 2013 г.

Даниел Дей-Луис в „Линкълн”
Даниел Дей-Луис в „Линкълн”
Даниел Дей-Луис в „Линкълн”