Дарителска кампания връща децата в читалищата

  • Сподели:
Дарителска кампания връща децата в читалищата

В месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, „Модерно е да се чете” стартира кампания в подкрепа на българските читалища и децата, които ги посещават.

Модерната гражданска инициатива „Да върнем децата в читалищата“ ще подпомага родните културни институти от всяко кътче на България, които имат нужда да увеличат съдържанието в библиотеките си с всякаква литература.

В последните години се усеща остър недостиг на книги в читалищата, особено в малките населени места у нас, където децата имат желание, но нямат какво да четат. В същото време много хора разполагат с пълни библиотеки с книги, които няма повече да прочетат. От друга страна, книги от задължителната литература в училищата също липсва в читалищата, така че закупуването на такива томове също е алтернатива за дарителите.

Всеки, който иска да помогне, може да дари книги и занимателни игри, като ги изпрати за собствена сметка на избраното от него читалище. Дарителите могат да избират от списък с читалища, които „Модерно е да се чете” ще актуализира регулярно в профилите си в социалните мрежи, а всеки месец ще бъде обявена информация за ново читалище, адрес и метод на доставка. Списъците ще бъдат под формата на отделен албум във Фейсбук и в папка „Highlight story“ в Инстаграм.

Всяко читалище също ще може да се включи в инициативата „Да върнем децата в читалищата“, единствено като се свърже с екипа на “Модерно е да се чете” и осигури адрес, лице за контакт, и заяви това, от което има нужда.

“Модерно е да се чете” вече стартира инициативата, подпомагайки Читалище “Надежда” в с. Лесичери, чиито читатели са на възраст между 7-16 години. Според директора на читалището, децата се интересуват от световни класики, психология, философия и художествена литература. Много книги от задължителната литература в училищата от 1-8 клас липсват или са в твърде лошо състояние.

"Когато учех, разчитах много на училищната библиотека и тази в района, в който живея, за да си набавям и чета задължителната литература. Често бях изпреварвана от съученици и после имах ограничено време за четене и подготовка, но училищната библиотека беше в основата на моето образование. Знаейки какво е състоянието на читалищните библиотеки в не толкова развитите райони, определено с общи усилия можем много да помогнем" – коментира съоснователят на кампанията Ива Атанасова.

Инициативата „Модерно е да се чете“ продължава да е в кампания и в подкрепа на българските автори и издателства.

През изминалата година екипът на най-модерната сред младите инициатива за литература раздаде десетки книги на своите последователи, като същевременно организира и лайфове в Инстаграм с водещ Ива Атанасова. В живите предавания се включиха авторите – Силвия Крумова, Яница Радева, Светлозар Желев, Гергана Лаптева, Татяна Гишина, Рене Карабаш, Десислава Авджиева, Иван Комита, Камелия Кучер, Мира Добрева, Мартин Колев и Христо Мутафчиев.