Дайте израз на безпокойството си чрез рисуване

  • Сподели:
Дайте израз на безпокойството си чрез рисуване

Изкуството е чудесен начин за освобождаване от стреса

Изкуството е чудесен начин за освобождаване от стреса, особено за хора, които усещат, че не могат да изразят безпокойството си със слово, защото чувствата им не подлежат на определение с думи или пък са скрити толкова дълбоко, че е трудно да излязат навън.

Важното е да дадем някакъв израз на безпокойството, да го изкараме по някакъв начин навън, вместо да го задържаме в себе си и да стигаме до депресия, умора и стрес. В този случай изкуството е средство за освобождаване от стреса, а не хоби.

Така че не се налага да правим "хубави", технически изпипани картини. Идеята е да използваме материалите, с които си служи изкуството, за да се разтоварим от стаените емоции и тревоги, които източват жизнените ни сили.

Процесът стъпка по стъпка:

1. Подгответе работното си място и необходимите материали. Можете да използвате моливи, пастели, бои или глина – каквото предпочитате за момента. Осигурете си повечко хартия.

2. В началото направете набързо няколко скици, като отделите за всяка не повече от две до пет минути.

Съсредоточете вниманието си върху вътрешните си усещания и без да пестите хартията, направете няколко цветни или черно-бели рисунки, или просто си драскайте.
Рисувайте образи, абстракции или дори двете.

3. Придайте форма на чувствата си: големи, малки, кръгли, назъбени – формите са без значение. Придайте на чувствата си цвят. Размазвайте боите както ви дойде.
Тук не се иска талант на художник, вие рисувате за себе си, за вътрешното аз.

Няма нужда някой да ви гледа, а когато свършите, можете да хвърлите рисунките или, ако желаете, да ги запазите. Просто използвайте материалите, за да излеете чувствата си. Вероятно доста ще се изненадате от постигнатия резултат.

4. След серията от бързи скици отделете 10– 15 минути за нещо по-сложно. Отново се съсредоточете върху онова, което чувствате. Някой ви заплашва? Нарисувайте го, направете му реалистичен или абстрактен портрет.

Какъв е този човек? Едър или дребен, тъмен, с голяма глава и със злобно изражение на лицето?

Не се притеснявайте, оставете се на чувството да ви води. Забравете за разума и за стария навик да се опитвате да правите всичко "както трябва".
Дайте воля на яда си.

Къде е вашето място в картината? Нарисувайте и себе си, ако желаете. А може би ви се иска просто да размазвате боите, докато се получи една пъстра плетеница, защото се чувствате именно по този начин – объркани и дезориентирани.

5. Направете една по-сложна картина, за която е необходимо по-дълго време.
Не е необходимо да бъде реалистична или "добра".

Наплескайте боите с четката както ви дойде, ако сте обзети от гняв. Рисувайте хора или ситуации, ако това ви се отразява добре. Правете каквото ви хрумне, но помнете, че вниманието ви трябва да е съсредоточено върху чувствата, от които искате да се освободите, и вижте какво ще се получи.

Може би няма да пожелаете да запазите "рисунките" си за спомен. Всъщност при някои хора унищожаването, изхвърлянето или съсипването им има значителен терапевтичен ефект. Като че ли по този начин те захвърлят негативните си емоции.

А може би ще решите да ги запазите, за да ви напомнят как сте се чувствали. Възможно е дори да установите, че сте създали истинско произведение на изкуството, изпълнено с колорит, страст и дълбочина, което ви се иска да запазите, но не забравяйте

Целта на занятието е не да създавате шедьоври, а да излеете емоциите си на хартия, което ще ви накара да чувствате по-голяма свобода, лекота и отпуснатост.

Още от автора:

Книга "Как да управляваме емоциите си"

Медитация 16: За чудеса

Медитация НЛП 21: За щастие

Медитация 26: За самочувствие

Медитация 18: За вътрешни ресурси