Дензъл Уошингтън и гимнастичката Симон Байлс са сред носителите на президентския медал на свободата за 2022 г.

  • Сподели:
Дензъл Уошингтън и гимнастичката Симон Байлс са сред носителите на президентския медал на свободата за 2022 г.

Актьорът Дензъл Уошингтън, гимнастичката Симон Байлс и покойният съосновател на Apple Стив Джобс са сред тазгодишните 17 носители на Президентския медал на свободата, съобщи Белият дом.

Връчван на лица, които са с "изключителен принос за просперитета, ценностите или сигурността на Съединените щати, световния мир или други значими обществени или частни начинания", медалът е най-високото гражданско отличие на нацията.

Други носители тази година са покойният Джон Маккейн, бившата конгресменка Габи Гифърдс и олимпийската златна медалистка Меган Рапинойс. 

Наградите ще бъдат връчени в Белия дом на 7 юли.

Ето и пълния списък с имената на тези, които ще бъдат наградени с президентския медал на свободата:

Симон Байлс е най-титулуваната американска гимнастичка в историята с общо 32 медала от Олимпийски и Световни първенства. Байлс също така е виден защитник на психичното здраве и безопасността на спортистите, децата в системата за приемна грижа и жертвите на сексуално насилие.

Симон Камбелис е член на Сестрите на социалната служба и бивш изпълнителен директор на NETWORK, католическа организация за социална справедливост. Виден защитник на икономическата справедливост, имиграционната реформа и политиката в здравеопазването.

Д-р Хулиета Гарсия е бивш президент на Тексаския университет в Браунсвил, където е обявена за един от най-добрите президенти на колежи на списание Time. Д-р Гарсия беше първата испанка, която служи като президент на колеж и посвети кариерата си на обслужване на студенти от региона на югозападната граница.

Бившата членка на Конгреса Габи Гифърдс беше най-младата жена, избирана някога в Сената на щата Аризона, като първо беше в законодателния орган на Аризона, а по-късно в Конгреса на САЩ. Габи е съосновател на Giffords, организация с нестопанска цел, посветена на превенцията на насилието с оръжие.

Фред Грей бе един от първите чернокожи членове на законодателния орган на щата Алабама след Реконструкцията. Като адвокат той представлява Роза Паркс, NAACP и Мартин Лутър Кинг, който го нарича „главен съветник на протестното движение".

Стив Джобс (починал през 2011 г.) бе съосновател, главен изпълнителен директор и председател на Apple, Inc., главен изпълнителен директор на Pixar и заемаше водеща роля в Walt Disney Company. Неговата визия, въображение и креативност доведоха до изобретения, които промениха и продължават да променят начина, по който светът комуникира, както и трансформираха дигиталната, музикалната, филмовата и безжичната индустрия.

Отец Александър Карлуцос е бивш генерален викарий на гръцката православна архиепископия на Америка. След повече от 50 години като свещеник, давайки съвети на няколко президенти на САЩ, той е назначен от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей за протопрезвитер на Вселенската патриаршия.

Khizr Khan е баща със златна звезда и основател на Центъра за грамотност и национално единство на Конституцията. Той е виден защитник на върховенството на закона и религиозната свобода и е служил в Комисията на САЩ за международна религиозна свобода при президента Байдън.

Сандра Линдзи е медицинска сестра в сектор интензивни грижи в Ню Йорк, която е служила на първа линия в отговор на ковид пандемията. Тя бе първата американка, която получи ваксина срещу COVID-19 извън клиничните изпитвания и е виден защитник на ваксините и психичното здраве на здравните работници.

Джон Маккейн (починал през 2018 г.) беше държавен служител, награден с Пурпурно сърце с една златна звезда за службата си във ВМС на САЩ във Виетнам. Той също така служи на хората от Аризона в продължение на десетилетия в Камарата на представителите и Сената на САЩ и бе кандидатът на Републиканската партия за президент през 2008 г.

Даян Неш е член-основател на Студентския координационен комитет за ненасилието, който организира някои от най-важните кампании за граждански права на 20-ти век. Неш работи в тясно сътрудничество с Мартин Лутър Кинг, който я описва като „движещия дух в ненасилственото нападение срещу сегрегацията на щандовете за обяд".

Меган Рапиное е олимпийска златна медалистка и двукратна шампионка от Световната купа за жени. Тя също е капитан на OL Reign в Националната женска футболна лига. Виден защитник на равенството в заплащането на половете, расовата справедливост и правата на LGBTQI+.

Алън Симпсън е бил американски сенатор от Уайоминг в продължение на 18 години. По време на своята държавна служба той е бил отявлен защитник по въпроси, включително реформа на финансирането на кампаниите, отговорно управление и равенство в брака

Ричард Трумка (починал през 2021 г.) беше президент на AFL-CIO с 12,5 милиона членове за повече от десетилетие, президент на United Mine Workers и секретар-ковчежник на AFL-CIO. През цялата си кариера той бе открит защитник на социалната и икономическа справедливост.

Бригаден генерал Уилма Во е една от най-награждаваните жени в историята на американската армия, многократно нарушаваща бариерите между половете, докато се издигаше в йерархията. Когато се пенсионира през 1985 г., тя е една от само седемте жени генерали във въоръжените сили.

Дензъл Уошингтън е актьор, режисьор и продуцент, спечелил две награди Оскар, награда Тони, два Златни глобуса и наградата Сесил Б. Демайл за цялостно творчество през 2016 г. Дензъл е служил като национален говорител на клубовете за момчета и момичета на Америка повече от 25 години.


Раул Юзагуйре е защитник на гражданските права, който е бил главен изпълнителен директор и президент на Националния съвет на La Raza в продължение на 30 години. Той също така е бил посланик на САЩ в Доминиканската република при президента Барак Обама.