Десет неща, за които ми пука feat. Дивна

  • Сподели:
Десет неща, за които ми пука feat. Дивна
От High View Art сме щастливи да обявим, че даваме старт на своя нова рубрика, чието име не е избрано случайно. 
В рубриката ще се спираме на модерни, ярки, мислещи, откровени, неподправени и най-вече смели хора, които да заявят пред вас, за какво им пука днес и сега. Животът стана такъв, че по-често обръщаме поглед върху негативното, фокусът пада върху отрицателното и забравяме кое е истински важното.
High View Art обаче предпочита да излезе от рамката, за да затвърди още веднъж различието си в медийното поле, залагайки на добрия пример.
Мишената, в която гостите ни ще се прицелват, е право в десятката, а стрелите им ще бъдат - за какво им пука.
Рубрика, в която всеки може да припознае себе си и да види една специфична страна на представената личност. Рубрика, която иска да ви остави послание. 
Дивна е на музикалната сцена вече повече от 10 години, макар и скромните си 24 житейски такива. Пее, танцува и свири на пиано от съвсем малка, както тя самата казва "от преди да се помня". България се запознава с нея през 2008г., когато е едва на 10 при участието ѝ в телевизионното музикално шоу "Пей с мен", в което певецът Миро я избира за своя дуетна половинка и заедно печелят сърцата на публиката. Следват години на работа с едни от най-големите имена на българската поп музика, израстване пред очите на публиката, награди, уроци и изпитания, както от славата, така и от живота.
Вече порасналата Дивна пише своите текстове и музика, защото вярва в Истината и това, че изкуството е нейно огледало, а музикалният талант ѝ е даден, за да бъде неин проводник.
В новата си песен "Сега" тя поставя прожектор върху любовта, която е най-истинска и смислена в настоящето, защото то е всичко, което имаме със сигурност.
"Всичко останало е плод на разума, възприятието и страховете ни. Свободни сме истински, когато повярваме и си позволим да обичаме и да бъдем щастливи тук и сега."

 
 
Десет неща, за които ми пука:
 
1. За Бог - дълго време не знаех що е Бог. Като повечето хора, бърках Христос с Бог, неосъзнавайки защо и как един човек (преди чието съществуване са живели безброй други такива) може да бъде божествен и да промени света така, че по-голямата част от населението му да Му се молят и да Го следват. Животът обаче ми разкри Тайнството тогава, когато друго спасение не виждах и разбрах със сърцето и душата си, че всичко и всички ние сме част от Бог и че Бог е Любов. Онази, която дава, но и взима, когато е нужно за нас самите. 
 
2. За истината - тя е моят пътеводен знак. Преди да позная Бог в цялостта Му (и това, че двете са едно и също), тя беше нещото, в което можех да вярвам безусловно и на което да се опирам. Понякога дори чувствам, че съм алергична към лъжата - представете си само какво изпитание беше за мен участието ми в първия сезон на "Маскираният певец", когато постоянно трябваше да лъжа (не много успешно, разбира се), че не съм Пилето. Колкото и да е силна лъжата, животът ми е показал неведнъж, че истината винаги, рано или късно, излиза наяве и че, когато човек лъже, лъже само и единствено себе си, а от себе си не можеш да избягаш. 
 
3. За децата - те са най-красивата, светла и чиста част от нас. Децата са истина, децата са бъдеще. Те репрезентират всичко онова, което сме и което душата ни знае преди да бъдем вкарани в рамки, измислени от покварата и материалните стремежи на човека, преди да започнем да правим всичко "по учебник" и "както трябва", преди да сме забравили какво е да живеем за себе си, а не за другите. Обикновено се чувствам много по-добре и щастлива сред деца, отколкото сред сърдити възрастни.
 
4. За животните - също като с децата, винаги съм имала много силна връзка и с животните. Пораснах с всякакви такива около себе си и мога да кажа със сигурност, че това е един от най-ефективните начини човек да се научи на състрадание, любов и грижа, а и отговорност към друго живо същество. Животните и техните интуитивни знания са изумителни. 
 
5. За природата - макар, че всичко изброено до тук си е Природа, тя е единственото перфектно нещо на този свят (може би, защото не е създадена от Човека) и е единственият учебник, който има значение. В природата има нагледно показани всички закони на Живота, от които имаме нужда, за да се научим как да го живеем истински пълноценно. Всичко в нея е зависимо едно от друго, за да се запази балансът, нужен на потока от жизнена енергия. И нещо много важно - дори най-големите и силни хищници се превръщат в храна за нещо друго, след като умрат. Това хората често забравят. 
 
6. За България - никога не съм била псевдопатриот, дори като малка мечтаех силно за "чужбината", повлияна от времето, в което съм родена с всичките му западни влияния и течения. Не мога да скрия, че ме боли от начина, по който продължават да се случват нещата тук, от неханието, невежеството, безотговорността и мрънкането на всяко едно ниво в обществото. Но осъзнах, че не това е България. Тя е наистина свещена земя, пропита обаче със страдание, от което е наш избор дали ще се излекуваме или с което ще продължим да се идентифицираме. Забравили сме кои сме и не е важното кого ще посочим с пръст и ще обвиним, а дали ще намерим истината и силата вътре в себе си, за да започнем Промяната, за която всички мечтаем. Тя няма да дойде сама или от някъде другаде, нито от някого другиго. Промяната започва с всеки от нас. 
 
7. За хората - няма по-вдъхновяващо нещо от това да видиш човек, който въпреки ударите на живота и изпитанията на съдбата е успял да съхрани душата си и да бъде благодарен за всичко, което има (и което няма) и е истински щастлив. Това е да си в Светлината и да има смисъл съществуването ти. Дори да звучи странно, страдам дълбоко от това колко много хора по целия свят продължават да робуват на несъщественото, просто защото им е внушено, че това е успехът и това е щастието. На това се дължи и цялата несправедливост по света, агресията, жаждата за власт и всички онези тъмни човешки страни, които владеят обществото ни. С война нищо не се постига, но за съжаление явно имаме още доста път да извървим, за да се събудим. И все пак, слава Богу имаме толкова неща, с които да си припомним смисъла, да си подадем ръка и да се излекуваме - музиката е един от тях. 
 
8. За бъдещето - то не съществува и все пак ние сме негови архитекти. Голям парадокс. Ако всеки ден се събуждаме и си припомняме един от основните закони на живота - че всяка мисъл, всяка дума, всяко действие водят до определено следствие (ама наистина), може би ще бъдем по-добри в това какво бъдеще строим, както за нас, така и за тези след нас. Имаме избор - да ни пука или не, но и в двата случая ще има последствия, пряко свързани с това какво мислим и правим в настоящето.
 
9. За настоящето - въпреки че е важно да визуализираме и конструираме бъдещето си, животът се случва в настоящето. Човек никога не знае какво го очаква, а миналото често е повече котва, отколкото извор на знания, затова, както и за всяко друго нещо - истината е по средата. Пандемията ни го припомни, но грижите и страха от несигурност бързо ни накараха отново да забравим, че имаме само сега. Затова и почувствах, че имам нуждата да го изпея в новата си песен "Сега". Когато човек казва или пее нещо на глас, заявява и материализира своите мисли и създава своята нагласа, а тя е определяща за това как живеем живота си и дали можем да сме щастливи въпреки всичко, което се случва в него. Силно се надявам всеки, който чуе песента да го почувства и да пее и танцува с усмивка в настоящето. 
 
10. За свободата - аз съм доста свободолюбив човек и това, че често се чувствам като пойна птичка в клетка, наистина е едно от нещата, които най-много сломяват духа ми. Какво обаче е свободата? Колко от хората днес могат изобщо да се нарекат свободни? Говорим за държави, в които все още действа комунистичекият режим, мислейки си, че ние тук сме свободни. Дори с всичките пари и власт на света човек отново е роб на егото, страховете, комплексите си. Можем да бъдем истински свободни само, когато изберем да сме щастливи без това да зависи от социалния ни статус, от придобивките или заплатата ни, от това колко хора са харесали снимката ни в социалните мрежи или пък са ни поздравили на рождения ни ден. Да си свободен наистина е въпрос на избор - избор на сърцето и душата. 
{GALLERY}
Десет неща, за които ми пука feat. Дивна
Десет неща, за които ми пука feat. Дивна
Десет неща, за които ми пука feat. Дивна
Десет неща, за които ми пука feat. Дивна