Деян Донков представя моноспектакъла си „Камбаната“ в София, Варна и Пловдив

  • Сподели:
Деян Донков представя моноспектакъла си „Камбаната“ в София, Варна и Пловдив

Постановката по едноименния роман на Недялко Славов е изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата

Деян Донков ще представи моноспектакъла си „Камбаната“ в София, Варна и Пловдив през април и май. Постановката по едноименния роман на Недялко Славов е трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия път на бивш затворник, лежал за две убийства, Вено. Изповед за катарзиса и духовното просветление на героя, за светлината и силата, която му дават любовта и вярата.


Актьор с неподражаемо присъствие на сцената и екрана, Деян Донков разкрива вечно търсещата си творческа същност с куража си да избере сложна тема, далеч от комерсиалното забавление. Склонността му към експериментиране води до особеното, кинематографично въздействие на спектакъла.

„Целта ми с този мистичен, фантастичен, отчасти комичен, красиво поетичен, дори епичен, крайно драматичен а в края си трагичен разказ е да пропътувам дългият и мъчителен път до човешкото сърце“, споделя Донков.

„Камбаната“ е спектакъл, който разтърсва зрителя емоционално и го възвисява духовно, извежда го от комфорта на наблюдател и го въвлича в силни страсти с въздействащи картини на приземяваща житейска реалност. 

„Спектакълът по въздействие се родее с Вазовите „Хъшове“ в прочита на Сашо Морфов, но при него на финала  актьорите и публиката плачат и викат с цяло гърло да живей България(...) След края на поразителното представление публиката излиза ошашавена, видяла себе си в кривото, но праведно огледало на съдбата, проумяла поне за час и половина бъдещата участ на днешното човечество. Публиката излиза сразена и пречистена, разтроена и разтроена, с оскърбена душа, но и със сияещ възторг в погледа, че има човеци като Вено…“, пише за „Камбаната“ поетът, преводач, журналист и общественик Румен Леонидов.

Специално участие в спектакъла има оркестър „Карандила“, който изпълнява на живо песента на героя на Деян Донков – Вено. 

„Камбаната“

По романа на Недялко Славов

Режисьор Деян Донков

Моноспектакъл на Деян Донков

Пламена Иванова в образа на Лейла

Сценограф - Никола Тороманов

Музика - Петя Диманова

Видео дизайн - Марио Стойнов

Хореограф - Деян Георгиев

Фотограф - Стефан Н. Щерев

Със специалното участие на Оркестър “Карандила”

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на Културата.

Проектът е част от програма Наследство II на Фондация Пловдив 2019.