Дивата на Скандинавия Елза Драйзиг пристига в София за своя първи концерт по покана на Соня Йончева

  • Сподели:
Дивата на Скандинавия Елза Драйзиг пристига в София за своя първи концерт по покана на Соня Йончева

Популярното сопрано ще представи рецитала "Северно сияние" на 12 април в зала "България" заедно със съпруга си Никола Николов, който е изтъкнат цигулар в Парижката филхармония

Само след броени дни - на 12 април - у нас ще гостува едно от най-изявените имена сред младата генерация световни сопрани - Елза Драйзиг. Тя пристига за първи път в България по покана на Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11 Еvents, за да се включи в шестия поред концерт от първия сезон "Съкровени гласове". В него ще прозвучат композиции на утвърдени немски, френски, норвежки, датски, финландски композитори, сред които се открояват имената на Рихард Щраус, Карл Нилсен, Едвард Григ, Жан Сибелиус и други. Елза ще изненада родните меломани и с изпълнения на едни от най-обичаните песни на Едит Пиаф - "Padam padam" и "La vie en rose".

Интересен факт е, че съпругът на Елза Драйзиг е българинът Никола Николов, който също ще вземе участие в концерта "Северно сияние". Той започва да учи цигулка на 8-годишна възраст в Ница. По-късно специализира във Висшата национална консерватория в Париж. Отдадеността му го довежда до работа със забележителни оркестри като Парижката филхармония, където през 2021 г. става водач на втори цигулки. 

В зала "България" заедно с музикалното семейство очакваме и американският пианист Джонатан Уеър, който е редовен гост в престижни сцени като Карнеги Хол, Центъра "Джон Ф. Кенеди", Концертгебау, Театър на Шанз-Елизе и други. 
33-годишната Елза Драйзиг бързо се утвърждава като едно от най-завладяващите лирични сопрани в съвременния оперен свят. Родена е в Париж в музикално семейство – майка ѝ е оперна певица, а нейният баща е диригент. Учи пеене в Парижката консерватория и Университета за музикално и театрално изкуство в Лайпциг. През 2016 година в Мексико Елза печели първа награда на най-престижния оперен конкурс "Опералия", а през 2018-а издава своя първи албум с популярни оперни арии, озаглавен "Miroir(s)", който ѝ носи номинация в категорията "Рецитал" на International Opera Awards 2019.

През 2020 година Елза реализира и втория си албум "Morgen", включващ композиции на Рихард Щраус, Сергей Рахманинов и Анри Дюпар, записан именно с пианиста Джонатан Уеър. Като ексклузивен изпълнител на лейбъла "Erato", през януари 2022-а Елза издава третия си албум "Mozart x 3" с арии oт опери на прочутия австрийски композитор.

Сред коронните ѝ роли са тези на Памина ("Вълшебната флейта") и Церлина ("Дон Жуан") от афиша на Парижката национална опера. През 2020-а Елза пее в образа на Фиордилиджи в постановка на операта на Моцарт "Така правят всички жени" от календара на Залцбургския фестивал.

През май миналата година Елза направи своя дебют във Виенската държавна опера в "Манон" от Жул Масне, а през октомври дебютира и на сцената на Миланската Скала в ролята на Графинята от операта "Сватбата на Фигаро". Само месец по-късно триумфира в същия персонаж, но този път в Мюнхен - в Баварската опера, където в момента репетира усилено за серия спектакли на цикъла "Триптих" от едноактните опери на Пучини "Мантията", "Сестра Анджелика" и "Джани Скики".

Преди няколко седмици Елза дебютира и в ролята на Мими от "Бохеми" в Операта в норвежкия град Трондхайм. Сред останалите дебюти, планирани за 2024 година, се открояват ролите на Сифар в "Митридат - Цар Понтийски" на Моцарт, Елизабета в "Роберто Деверьо" на Доницети, Електра в "Идоменей" на Моцарт и Графинята в "Капричио" от Рихард Щраус.

Концертът "Северно сияние" ще се състои на 12 април в зала "България" с начален час 19:30. Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Дания в България и Френски институт в България.

Билети за концерта "Северно сияние" на Елза Драйзиг: 
https://www.eventim.bg/bg/bileti/elza-drayzig-sofiya-bulgaria-hall-613550/event.html

Билети за останалите концерти от първия сезон "Съкровени гласове":https://www.eventim.bg/bg/artist/skrobeni-glasobe-463/profile.html

Билети за "Тоска" с участието на Соня Йончева в Античен театър Пловдив: https://www.eventim.bg/bg/bileti/toska-plovdiv-ancient-theatre-628415/event.html

Линк към програмата на всички концерти от сезон "Съкровени гласове": https://sy11events.com/inmost-voices-booklet/

Снимки: Simon Fowler

Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени със SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала близо 6500 души пред храм-паметника "Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго и под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония. Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, а вече и у нас - именно с композициите от албума. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока". Другият много важен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове" (2023/2024), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни оперни артисти като британския тенор Фреди Де Томазо и френско-датското сопрано Елза Драйзиг.

Вече бе обявен и вторият сезон на "Съкровени гласове", включващ концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство, сред които американското мецосопрано Джойс Ди Донато и полският тенор Пьотр Бечала. Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г. През февруари 2023 г. се появи и албумът "Тhe Courtesan" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.
Официална страница:https://sy11events.com/