Документална изложба за Кристо се открива в Париж

  • Сподели:
Документална изложба за Кристо се открива в Париж

Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е разказ за пътя на големия артист от родния град Габрово до първите му стъпки на световната артсцена в Франция.

30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в галерията на Българския културен институт в Париж тази есен.  „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е документална експозиция, която разказва историята на фамилия Явашеви, най-ранните години на детето Кристо и първите художествени изяви на младия артист.

Събитието се открива на 16 септември т.г. и е рядък шанс за жителите и гостите на града да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава - неговият „български период“. 

Сред експонатите има лични снимки, предоставени от членовете на семейството, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 той да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса.

 

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“  е съвместна инициатива на Музей на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж с подкрепата на Община Габрово и Министерство на културата. Изложбата е посветена на дългоочакваното и отложено през 2020 изпълнение на проекта на твореца по опаковането на Триумфалната арка тази година във френската столица.  

Експозицията ще бъде представена в галерията на Института от 17 септември до 30 ноември 2021 г. Тя е адаптация на проекта „Роден в Габрово“, реализиран в Габрово през 2017 г и в София през 2019.

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в родния град на Кристо, Габрово. В началото на годината беше решено той да се помещава в сградата на бившия Техникум по текстил.

 

В изложбата са използвани експонати и материали, любезно предоставени от:

Елка и Стефан Явашеви

Даниела и Анани Явашеви

Евгения Атанасова-Тенева

Гео Кукудов

Драган Немцов

Недялко Данов

Държавен архив – Габрово

Регионален исторически музей – Габрово,

 

Куратор: Маргарита Доровска

Текстове: Евгения Атанасова-Тенева

Проучване: Евгения Атанасова-Тенева, Елена Николова, Маргарита Доровска, сдружение „Нашето по-голямо Габрово“

Превод на френски език: Станимир Делчев

Превод на английски език: Трейси Спийд

Изложбен и графичен дизайн: Мартина Денева

Организатор в Париж: Десислава Бинева

 

 

 

Документална изложба за Кристо се открива в Париж

Кристо и брат му Анани Явашев с майка им Цвета в началото на 40те години на XX в. Снимка: Архив семейство Явашеви.