"Думите – килерът на душата": изложба на Елена Стоева

  • Сподели:
"Думите – килерът на душата": изложба на Елена Стоева

„Човек като живее, трупа живот – мигове щастие, радост, вдъхновение, възторг, красота, обич, любов, поезия, музика, песен, тъга, мъка, отрова – ФИЕСТА – живот. От моя килер не изхвърлям нищо, защото всяко нещо, наредено там, има своето значение, своята история и нишка в живота." Елена Стоева

С голямо удоволствие и доза нетърпение Арт Галерия Le Papillon от 13-ти юли до 9-ти август 2023 г. представя изящните творби на романтичната Елена Стоева. „Думите – килерът на душата" e поетичната тема, провокираща откровеното и нежно разкриване на душевността на авторката в живописни картини, които създава през последните месеци.

Завоалирано поднесените й послания са закодирани в пищни или минималистични натюрморти, реалистични „портрети" на цветя, композиции от природни елементи в стил символизъм, лирични пейзажи, поднесени фино и елегантно, които не просто успяват да докоснат сетивността на зрителя, но и да провокират съзнанието чрез интелигентно вплетен подтекст, с философски поглед и алегорични препратки.

„Килерът" на Елена Стоева, като метафора за лично и съкровено пространство, пази уюта на най-скъпите спомени, топлината на най-милите моменти, но едновременно с това приютява понякога изпитана болка, дълбоко скрити тайни, лични страхове, несподелени любови, мечтания, копнежи. Там има всичко – от безценни и скъпи предмети до привидно ненужни вехтории, забравени, усмихнати мечти, покрити с прах, които чакат да бъдат възродени и преоткрити, но и стари болки и разочарования, които все още не са изветрели.

Всяка емоция е запечатана като в магичен стъклен съд, чието докосване разнася аромата на конкретен спомен. А тази стая за съхранение не е ли и алегория на душата, като всеки сам избира с какви думи да я изпълни, как да я подреди и на кого да предостави достъп до своето сакрално пространство. Точно толкова лични и съкровени са всички картини от настоящата изложба. Елена Стоева ни показва любимите си предмети, всеки от който има различна стойност за нея, пази „Спомени", препраща към конкретни „Красиви" случки и хора. Развежда ни из „килера на душата" си, в който думите са картини, словото е цвят, а повествованието се разкрива чрез съзерцание.

Експозицията е своеобразен „Шкаф за сиеста", по чийто лавици са подредени простички на вид предмети, съвсем обикновени и ежедневни, но всеки с емоционален заряд и конкретна история. Съществено е присъствието на старите книги, събрали поезия или мъдростта на поколенията; цветни стъклени топчета от безгрижни детски игри; мидички от морския бряг, разказващи истории за солени, горещи дни; хартиена птица, понасяща мечтите на високо; празното шишенце от любим парфюм, чийто аромат връща юлските вечери; бродирани дантелени кърпички, порцелановите чаши, купени от любимо пътешествие и още, и още...

Изпълнени майсторски със средствата на класическата древна живописна техника, с ювелирен финес, елегантност и вкус, гарнирани с не малка доза настроение и усмивки, творбите ѝ грабват вниманието на зрителя с дълбочината на образа и почти обемна физическа осезаемост на предметите. 

Думите, превърнати в картини са начина, по който Елена Стоева не само умело съхранява всеки един спомен и преживяване, но и го споделя със зрителите, така, че всеки усеща близост, уют, умиление и може би носталгия, по собствени изминали любими моменти. Всичко е грижливо подредено в магически стъкленици – едно шишенце е пълно с доброта, друго с обич, трето със солен морски бриз, с любима мелодия, с красота, има също в някои от тях и малко тъга, но и те имат място и са старателно прибрани, „защото всяко нещо, наредено там, има своето значение, своята история и нишка в живота."

А следните поетични редове на Елена Стоева, повеждат мисълта и са своеобразни ключове за някои от картините:

„Обички – които ми донесоха от Охридското езеро нашите, треперушка от баба, обички от стария пазар в Ница или от кея на площад Сан Марко...
Корабче – в бутилка, морето, морето, морето.
Мидички – две следи в пясъка, събираме мидички, настъпваме вълни...
Камъчета – цял роман – камъчета – чисто злато, светят на земята. Взимам си за спомен.
Пера – веднъж летях с птиците, синигер на прозореца...
Нотр Дам – Париж през зимата, Париж през пролетта, Париж през лятото, Париж през есента, кафе на ъгъла на Сен Жермен...
Шишенцата са пълни – тук - радост, там – обич, в друго – любов, с малко изветрял блясък."

Експозицията е на разположение на ценителите от 13-ти юли до 09-ти август 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Заповядайте на откриването на изложбата на 13.07.2023 /четвъртък/ от 18:00 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon, ул. Драгоман 12, където в компанията на чаровната Елена Стоева ще можем да надникнем чрез прекрасните картини в „килера на душата" й!