Джанго без окови

  • Сподели:
Джанго без окови

В сезона на наградите по българските кина все повече започват да се излъчват спечелилите Златен глобус и настоящи претенденти за 85-те Оскари филми.

Миналият петък беше българската премиера на новия филм на Куентин Тарантино – „Джанго без окови”. Какво ще ни покаже този път създателят на „Криминале”, „Кил Бил” и „Гадни копилета”? Познавайки филмите на режисьора, бихме очаквали доста стрелби, завладяващ диалог, странни образи и неочаквани обрати.

За разлика от „Гадни копилета”, който ни отведе по времето на Втората световна война, в „Джанго” се озоваваме в северноамериканския юг, близо до река Мисисипи, две години преди започването на Гражданската война.

Главният герой – робът Джанго (Джейми Фокс) има късмета да срещне непрактикуващия вече зъболекар и настоящ ловец на глави – д-р Кинг Шулц (Кристоф Валц). Двамата правят споразумение да си помогнат един на друг, като това в крайна сметка отвежда зрителите и до третия заподозрян, познат ни от трейлъра – Мосю Кенди (Леонардо Ди Каприо). Именно с него започва началото на края.

Макар и днес не толкова свикнали с уестърни, това ново предложение на Тарантино (макар и не в точно определените рамки за уестърн) ни кара да си спомним за филмите на Серджо Леоне – „Имало едно време на Запад”, „Добрият, лошият и злият” и др. Иска ни се и ние да обуем каубойски ботуши и да се изправим пред врага.

Както казах и горе не трябва да забравяме, че това е Тарантино и че тук образите са кой от кой по-колоритни – неотстъпващият Джанго, хитрият д-р Шулц, жестокият робовладелец Калвин Кенди, подмазващият се иконом Стивън (Самюел Л. Джаксън) или пък упоритата Брумхилда (Кери Уошингтън). Куентин Трантино има малко участие в „Джанго”, но за сметка на това запомнящо се.

Историята на Джанго се развива в 165 минути, малко по-дълго, но пък не тежи.
Лентата спечели два Златни глобуса – за най-добра поддържаща роля за Валц и за най-добър сценарий за Тарантино. За жалост Ди Каприо и този път остана само с номинация.

На 85-те Оскари филмът има пет номинации. Включително за най-добра поддържаща мъжка роля за Валц и за най-добър филм. Какво ще стане с Джанго и ще има ли Оскари ще разберем на 24 февруари, а дотогава можем да гледаме Фокс, Валц, Ди Каприо и компания по българските кина.

Джанго без окови
Джанго без окови
Джанго без окови
Джанго без окови
Джанго без окови
Джанго без окови