Джазменът Боби Вълчев представя иновативна музикална лятна школа

  • Сподели:
Джазменът Боби Вълчев представя иновативна музикална лятна школа

Целта на школата е децата да отключат таланта си и да се насладят на лятото с музика 

С настъпването на лятото се появява вълнуваща новина за всички музикални ентусиасти - един от най-известните родни джазмени с успешна кариера в чужбина - Боби Вълчев, планира летен workshop за деца от 24-ти до 30-ти юли в Пловдив, предназначена от начинаещи до професионалисти. Обявява се стартирането на новата музикална лятна школа, която предлага уникално възможност за обучение и развитие на млади таланти. Тази нова инициатива е създадена с цел да предостави на участниците вълнуващо изживяване, позволяващо им да открият и разширят своя музикален потенциал. 

Летният workshop за пеене и пиано ще бъде шест дни и започва на 24-ти юли. Избраното място е залата до ресторант Графит в Пловдив (ул. Скопие 112), която е оборудвана с всичко необходимо за качественото провеждане на музикалните уроци.

Участниците ще бъдат разделени на три групи, за по три часа всеки ден- начинаещи, напреднали и професионалисти. За децата са предвидени мастър класове, а всяка ще се състои от минимум шест деца. Възрастовата граница започва от 4 години. 

Желаещите, които имат музикален опит, ще трябва да изпратят кратка видео презентация, за да се определи нивото им, а за останалите ще се планира онлайн среща-разговор с Боби Вълчев.

Музикалната лятна школа цели да бъде интензивна и вълнуваща образователна среда. Боби Вълчев ще проведе с участниците интензивни музикални уроци, които ще им помогнат да усъвършенстват своите умения и да разширят своята музикална палитра.

 
За начинаещите е планирано преминаване през различните музикални етапи:
1.Основни ноти и ритъм: тук те ще се запознаят с основните ноти и ритмични фигури, които са основа за разбиране на музикалните партитури
2.Позиция и техника на ръцете: участниците ще научат правилната позиция на ръцете и базови техники за свирене на пиано, които ще им помогнат да свирят с лекота.
3.Дишане и поставяне на гласа: в този сегмент се прилагат умения за основните принципи на правилното дишане и поставяне на гласа за успешно пеене - разпяване; звукоизвличане; пеене в ансамбъл; техники за научаване на песни.  

При напредналите ще се акцентира на изпълнителска техника; музикални средства за изразяване на емоционалността в музиката; дисциплина; различни методи и упражнения за усъвършенстване на изпълнението; упражнения за ритъм и самоконтрол, особено по време на импровизация и още много от аспектите на доброто професионално изпълнение. Интерпретация и изразност: участниците ще се фокусират върху интерпретацията на музикалните произведения и изразността в изпълнението, за да предадат емоции през пианото и гласа си.

В последния ден се подготвя общ съвместен концерт на всички участници.

Този workshop е начало на серия от подобни курсове, които са своеобразно начало на проекта за собствена музикална школа на джазмена. Tя ще е ориентирана към всички, които искат да се занимават с музика, както професионално, така и любителски. Един от основните акценти ще е подготовка за интернационалните нива по музика, които са TRINITY и ABRSM. Успешното преминаване през тях дава много добри преференции при кандидатстване в престижни световни университети. 

Основният стимул  на Боби Вълчев е да помогне на всички таланти в България, като им предостави възможност да се обучават по световни стандарти и да се явяват успешно на изпити за международни университети. Той самият вярва, че за всеки начинаещ музикант е безценен опит да се учи от успешен музикант, който да е техен ментор и вдъхновител по пътя.

Джаз изпълнителят Боби Вълчев от близо 14 години живее в Дубай, където развива успешна кариера, включително преподава музикални инструменти и пеене на деца. Наскоро той получи и изключително високо отличие – златна виза от правителството на ОАЕ за принос към културата и образованието на Дубай. Сред учениците на джазмена има и деца с аутизъм, на които Боби Вълчев успява да помогне чрез творчеството и музиката си. Независимо дали децата имат музикални амбиции или просто искат да се забавляват и научат нещо ново, Боби Вълчев е там, за да ги насърчи и да ги помогне да израстват като музикални индивидуалности.