Джесика Честейн бе отличена за най-добра актриса на Оскарите

  • Сподели:
Джесика Честейн бе отличена за най-добра актриса на Оскарите

Честейн грабна първия си Оскар за "Очите на Тами Фей", в който филм тя изобрази популярната телеевангелистка Тами Фей Бейкър

В речта си Честейн благодари на режисьора Майкъл Шоуолтър, актьора Андрю Гарфийлд и екипа по прически и грим, които са се погрижили толкова добре Честейн да заприлича на Тами Фей. След това речта направи рязък завой, отбелязвайки как обществото излиза от трудните времена, изпълнени с много травми и изолация.

"Самоубийството е водеща причина за смърт в Съединените щати", заяви Честейн. "Това е докоснало много семейства, включително и моето собствено. Това е докоснало и членовете на LGBTQ общността... Изправени сме пред дискриминационно и фанатизирано законодателство, което помита страната ни с единствената цел да ни раздели допълнително. Има насилие и престъпления от омраза... В моменти като този си мисля за Тами и съм вдъхновена от нейните радикални любовни действия.
Всички вие, които се чувствате безнадеждни или самотни, просто искам да знаете, че сте безусловно обичани заради уникалността, която представлявате", каза тя, завършвайки речта си. 

Честейн спечели в подредена категория, включваща Кристен Стюарт (Спенсър), Никол Кидман (Да бъдеш Рикардос), Оливия Колман (Изгубената дъщеря) и Пенелопе Крус (Паралелни майки).

По този начин актрисата прави абсолютен пробив този сезон в надпреварата за награди, тъй като само преди броени седмици спечели наградата на Гилдията на екранните актьори, а след това и наградата за избор на критиците. Нейният скок напред беше още едно напомняне, че всичко е възможно в тазгодишната непредсказуема надпревара, в която претендентите динамично се променяха и отпадаха.

Преди това Кидман и Стюарт се смятаха за фаворити за спечелването на статуетката. Това се промени в хода на сезона, благодарение на Крус и нейното превъплъщение в "Паралелни майки" на Педро Алмодовар. 
"Очите на Тами Фей" спечелиха общо две номинации за Оскар: за най-добра актриса и за най-добра прическа и грим.

Това е третият кръг на Честейн на наградите на Академията. Тя беше номинирана за първи път през 2012 г. за ролята си на дръзката, но добросърдечна домакиня в "The Help"Втората ú номинация дойде следващата година за най-добра актриса в терористичната драма "Zero Dark Thirty".