Една жена седи и си рисува... Изложба на Текла Алексиева

  • Сподели:
Една жена седи и си рисува... Изложба на Текла Алексиева

Всяка среща с изкуството на Текла Алексиева е вълнуваща и разкрива нови хоризонти на нейните творчески търсения през годините. Безспорно емблематични остават кориците за поредицата Галактика, илюстрациите за учебниците по природознание, а също платната ѝ, в които темата за града и за градския начин на живот има съществено място.

Настоящата изложба показва една нова, почти непозната страна на нейното творчество. Серия абстрактни, непоказвани до сега, произведения са обединени с няколко библейски композиции, решени с характерния за Текла предметен стил. Обединяващото между всички тези произведения, е интересът на художничката към темата за Космоса, за началото на света.

Галактики и изригващи вулкани в един момент започват да придобиват очертания на двери, на фигури, на ангели, на ликове, появява се силуетът на танцуващата Саломе. Тези библейски изображения стават все по-предметни, все по-ясно очертани. Светът е създаден и идва ред на една постоянна борба на доброто със злото, на праведното с грешното, едно постоянно изпитание на вярата на човеците.

Тези произведения допълват с нова посока представата ни за творчеството на Текла Алексиева, разкриват с различна светлина нейната живопис, а тя пред нас разкрива нови светове, нови галактики и нови сътворения.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант – 2022“


 
Любен Домозетски

30.03 – 20.04.2023 

Откриване: 30.03.2023 (четвъртък) – 18:00 – 21:00
Галерия "Little Bird Place"
1000 София, ул. "11-ти Август" 7