Емблематичният италиански певец Тото Кутуньо почина на 80 години

  • Сподели:
Емблематичният италиански певец Тото Кутуньо почина на 80 години

Световноизвестният изпълнител е бил хоспитализиран в продължение на месеци в миланската болница "Сан Рафаеле''.

Тото Кутуньо, един от най-великите интерпретатори на италианската музика, почина днес около 16:00 ч. в болница "Сан Рафаеле" в Милано.

За смъртта на певеца и композитора, който през юли навърши 80 години, съобщи за агенция АНСА неговият мениджър Данило Манкузо, който обясни как "след дълго боледуване състоянието на Кутуньо се е влошило през последните месеци".

Кутуньо беше един от най-популярните италиански изпълнители в световен мащаб, победител в конкурса за песен на Евровизия през 1990 г. с песента си "Insieme: 1992".

Той е и един от най-успешните италиански автори на песни за всички времена, като е писал за изпълнители като Далида, Адриано Челентано и Доменико Модуньо. Котуньо е смятан за истински посланик на италианската музика по света, особено в страни като Румъния, Испания, Турция, Германия и Русия.

Песента му "L'Italiano", издадена през 1983 г., е преведена на много езици и се смята за символ на италианската култура и идентичност.

Тото Кутуньо участва петнадесет пъти в музикалния фестивал в Сан Ремо, но печели само веднъж - през 1980 г. с песента "Solo noi". Освен това шест пъти е заемал второ място с песни като "Serenata", "Figli", "Emozioni" и "Le mamme". Често го наричали "вечния втори" на Сан Ремо, но той винаги приемал подигравките с ирония и грация.